Lotta Krondahl och Boo Gunnarson Visma SpcsUF: 35-åring som bara fortsätter att växa

Visma Spcs har länge varit stolt partner till Ung Företagsamhet, UF. När UF nyligen fyllde 35 var vi förstås på plats för att gratta och hurra.
Över 300 000 ungdomar har drivit UF-företag sedan starten 1980 och organisationen växer stadigt med 2000 elever per år.

Publicerat 2015-10-26 kl 16:35

1980 var företagarklimatet i Sverige inte alls som idag. Det var en mycket kontroversiell fråga att låta näringslivet blanda sig i skolans värld. Men Jan Ekermann och Robert W GrubbströmJan Ekermann och Robert W Grubbström grundare Ung Företagsamhet trodde verkligen på sin idé. De hade träffat på organisationen Junior Achievement under resor i USA och började förankra idén hemma i Sverige. 

När Ung företagsamhets 35-årsdag skulle firas så var platsen Ånestadskolan i Linköping, där allt en gång började och de första UF-företagen startade. 

Boo Gunnarson, företagsrådgivare på Visma Spcs, det kanske är en självklar fråga, men ändå: Varför är Visma Spcs partners till UF?

– Vi tycker att unga entreprenörer är otroligt viktiga, de är vår framtid. Vi vill vara med och stötta dem. Statistik visar att av dem som drivit UF-företag blir procentuellt fler egna företagare. Så det är viktigt för oss rent affärsmässigt också.

Hur gick själva firandet till?
– Vi var ett hundratal personer samlade på Ånestadskolan där allt började: elever, lärare, Ung Företagsamhet 35 år rektorer, landshövdingen i Östergötland och så vi partners. Det gjordes en historisk tillbakablick, men organisationen har i högsta grad blicken är riktad framåt. Det finns faktiskt några niondeklassare som just nu testar att driva UF-företag!

Lotta Krondahl, kundansvarig mot skolor och utbildningsorganisationer, vad ger det dig personligen att träffa så många ungdomar och lärare?

– Jag får massor av energi och inspiration. Ungdomarna har en enorm drivkraft och de ser bara möjligheter.

Vad undrar en ny UF-företagare oftast över?
– Hur man snabbt kommer igång och säljer. Och hur man bokför enkelt fast man inte kan.

Hur får de hjälp från Visma Spcs?
– De får Visma Webbshop och Visma eEkonomi och vi försöker erbjuda föreläsningar. Efter UF får man behålla programmet gratis i 6 mån och vi sponsrar också UF Alumner med gratis bokföringsprogram i ett år om man startar ett riktigt företag senare i livet.

Vad är UF Alumni?
– Det är tidigare UF-företagare som väljer att registrera sig som riktiga företagare senare i livet. Alumni är en kontaktyta, ett ambassadörskap företagande och nätverkande.

Källa: Ung företagsamhet
Text: Annica Jönsson 
Foto: Ung företagsamhet