Så mjukstartar du efter semestern – 5 knep

Publicerad: 2015-08-12 09:03| Uppdaterad: 2015-08-12 09:14

Dags att börja arbeta igen efter ledigheten? Se till att mjukstarta. Då blir det enklare att komma in i arbetet igen. Att jobba effektivt handlar nämligen inte om att jobba hårdare, utan smartare. Vi ger dig tipsen på hur du kommer igång efter semestern.

Det kan ta några dagar innan du har programmerat om din kropp från semesterläge till arbetsfokus. Men det finns knep som förenklar övergången mellan ledighet och arbete.

  • Hej då måndag. Om du kan, försök korta ner din första arbetsvecka efter semestern och arbeta bara några dagar, gärna med start mitt i veckan. De första dagarna bör du lägga på att beta av uppgifter som blivit liggande, läsa mejl och sakta komma in i arbetet igen. Då har du mer kraft och energi att kicka igång måndagen efter.
  • Ditt tempo. Är alla dina cylindrar redo att dra igång på en gång? Nä, skulle inte tro det. Semester handlar för de flesta om att hålla ett lägre tempo och det tar tid att hamna på toppnivå igen. Så förvänta dig inte att orka rusa på med kraft av en V8-motor. 
  • Anpassa sömnen. Det är lätt att få ändrade sovtider under semestern och nu ska du anpassa tiderna till arbetslivet. Men gå inte och lägg dig tidigare eftersom du kan få svårt att somna. Satsa på morgnarna istället. Några dagar innan du ska vara tillbaka på arbetet börjar du gå upp lite tidigare, ungefär 30 minuter varje dag kan vara lagom. Då blir du automatiskt tröttare på kvällarna.
  • Lyssna och berätta. Med högsta sannolikhet är det fler än du som tycker det känns lite tungt att komma tillbaka efter ledigheten. Se till att få kraft av varandra. Prata om semestern, dela minnen och skratta ihop. Det kan bli en trevlig stund vid kaffeautomaten som ger dig den där extra kicken.
  • Förläng semesterkänslan. Försök hålla fast vid några av dina semestervanor. Det kan handla om att dricka morgonkaffet på altanen eller att ta en kvällspromenad. Och hitta på saker! Bara för att du börjar jobba igen behöver du inte gå i ide. Åk till sommarstugan, gå på teater, grilla eller ta en fika med vänner. 

Text: Therese Palm

Gå en utbildning!

Oavsett om du är nybörjare eller arbetat länge med våra ekonomiprogram har vi en utbildning som kan hjälpa dig vidare. Är du osäker på vilken utbildning som passar dig, kan du ringa oss på 0470-70 61 50. Tillsammans ser vi till att hitta rätt utbildning för dig.

Hitta en utbildning