Visma Spcs medarbetare

Här smaskas 12 ton ekologisk frukt 

Visma Spcs 400 anställda älskar frukt. Här äts smått fantastiska 12 ton om året. Givetvis ekologisk, rättvisemärkt och närodlad när det finns.
– Vi blir väldigt pigga och glada, säger supportmedarbetaren Lisa Henriks.

Publicerat 2015-10-27

Jannike FjordevikMånga arbetsgivare bjuder sina medarbetare på gratis kaffe eller en frukt. På Visma Spcs har det omfattande fruktätandet funnits med i alla tider, sedan företaget startade, berättar Jannike Fjordevik, husfru på huvudkontoret i Växjö och den som köper in all frukt från den lokala agenten.

Leveransen sker måndagar och onsdagar. Nu i oktober bestod den av 5 lådor bananer, 3 lådor äpplen och 1 låda päron. Frukterna portioneras ut till alla avdelningar i huset och i fikarummet. På fredagar är det i princip rensopat i skålarna.

Den som räknar på det ser att 270 kilo frukt i veckan multiplicerat med 47 arbetsveckor blir 12 690 kilo per år – mer än 12 ton! Delat med 400 anställda blir det ungefär 32 kilo per person och år.

Jannike, vilken frukt är mest populär?
– Bananerna. Det är omöjligt att hitta ekologiska bananer just nu så vi har varit tvungna att ta Chiquita ett tag. Flera stora Bananerkedjor går över till ekologiskt nu, som Preem och livsmedelsbutiker. Producenterna hänger inte med.

Själv äter inte Jannike Fjordevik frukt.
– Nej, jag gillar det inte! Jag äter frukost, lunch och middag.

Fruktälskare

Lisa Henriks En stor fruktälskare är å andra sidan Lisa Henriks på Visma Spcs support.

Lisa, hur många frukter äter du om dagen? 
– 2 till 3. Men det är svårt att hitta den perfekta bananen. Jag kan bara äta banan måndagar och onsdagar annars blir de för bruna. Jag är kräsen så.

Köper du frukt hemma också?
– Det är dåligt med det och gör jag det hinner den bli dålig innan jag äter upp den.

Betyder fruktätandet något för Visma Spcs kunder?
– Ja det tror jag, vi blir väldigt pigga och glada!

Annica Jönsson