5 tips för att hålla din julbudget

5 tips för att hålla julbudgeten

Det här med jul kan lätt bli en dyr affär. Alltför dyr. För att ta full kontroll över utgifterna kommer här några riktigt bra tips. Följ dem slaviskt och njut sedan av julfriden.

Publicerat 2016-12-06

Julhandeln slår rekord år efter år och väntas 2016 omsätta 77,7 miljarder enligt prognosen från HUI Research.

1. Börja med det självklara: En julbudget

Bara 7 procent av oss gör en julbudget. Därför är det också många som spenderar mer än de tänkt, vilket ger en känsla av trötthet och att vara“bakis” åt hela januari.
Visst vill man bli överraskad på julen, men inte av ekonomin. För att hålla koll, gör olika kategorier: mat, gåvor, fester och dekorationer. Och lägg till hur mycket du planerar att spendera på var och en. För sedan kassabok via bankappen. Då är det enkelt att se vad du faktiskt har lagt pengar på.

2. Gör en lista för alla gåvor

Förutom att göra en budget rekommenderas starkt att göra en lista med alla gåvor och priset för var och en alternativt alla du vill ge till och hur mycket du maximalt är beredd att lägga. Titta inte ens på sådant som är dyrare. Här finns ingen plats för magkänsla, tumme och pekfinger. Följ din planering och lita på att den du ger till kommer att bli glad och nöjd.

3. Gör hemläxan – leta bästa priset

Gå nu ut på nätet och se var du hittar din vara till bästa pris. Pricerunner och liknande tjänster är din bästa vän. Eller om du letar efter en upplevelse, välj det mest prisvärda. Har du en favoritbutik på nätet, följ nyhetsbrevet och utnyttja rabattkoder du får. Se alltid efter vad tjänster som Groupon, Let’s Deal och andra tjänster kan erbjuda.
Mat handlar du billigt på Matsmart och den lokala stormarknaden eller butiken har erbjudanden. Om du konsekvent handlar med rabatt en jul – lägg samman allt du sparar bara för att se hur mycket det faktiskt blir! Gör något kul för pengarna.

4. Tänk fritt och kreativt!

Hur många av de du ger till har redan allt de behöver? Det finns alltid utrymme för alternativa gåvor som välgörenhet, egenhändigt gjorda saker, upplevelser, barnpassning eller en heldag med en favoritperson. Eller ge något knäppt eller kul som kommer direkt från hjärtat!
Det här är ofta de mest minnesvärda, kvalitativa och överraskande gåvorna. Ibland till mycket bra pris.

5. Gör en karta över vart du ska gå för att göra inköp

Nu har du en budget och en lista. Och du vet var allt finns att köpa. Planera in i kalendern när du ska göra vad och i vilken ordning. Först den ena butiken, sedan den andra och sist den tredje.

Observera. Det är inte läge att få infall eller bli inspirerad längs vägen. Ifrågasätt inget! Bara genomför planen.

Du kommer att vara nöjd när du kommer hem och kan njuta av känslan av kontroll på din ekonomi och dina inköp. Fira sedan jul på det sätt du finner bäst och ge kärlek till alla som behöver. Glöm inte dig själv! Det är julens budskap.

Lite julklappsfakta:

 Vi lägger i snitt cirka 3 400 kronor på julklappar och 2 200 kronor på andra utgifter som hör julen till, enligt en undersökning från Nordea 2015. 
 Kvinnor lägger mer pengar på julklappar än män, medan män lägger mer pengar på övriga julutgifter som mat och julgran.
 6% köper inga julklappar alls, 10% köper för max 1000 kronor och 20% köper för minst 5000 kronor.
 En julklapp till ett barn bör inte kosta mer än 500 kronor, tycker snittsvensken, och en klapp till en vuxen drygt 300 kronor. 
 Julklappsbudgeten är störst i södra Sverige och minst i Västsverige, enligt Nordea. I västra Sverige lägger man å andra sidan lite mer pengar på andra julutgifter.

Den här artikeln publicerades först på Vismas Corporate blog och bearbetades för svenska förhållanden av Annica Jönsson.

Du kanske också är intresserad av ...


Så gör du en likviditetsbudget för företaget
Jobba smart med din redovisningskonsult