Planera ditt löneuttag och skatta mindre

Eget företag innebär inte bara frihet att välja vad man vill jobba med. Även lönen är en fråga du kan bestämma själv, och i viss mån även hur mycket skatt du ska betala

– Det är riksdagen som bestämmer hur höga skatterna ska vara på olika inkomster. Men det är du som bestämmer vilka inkomster du ska ta ut från ditt företag. Du kan med andra ord påverka din skatt, men det är viktigt att ha en plan för detta, skriver Thomas Erikson, skattexpert på SEB, i bloggen Green Room.

Planera för vinsten

Den som har ett eget företag som går med vinst behöver inte ta ut allt som lön. Det finns möjlighet att spara delar av vinsterna, obeskattade eller lägre beskattade, till kommande år, för att på så sätt jämna ut ojämna inkomster. Förutom uttag som lön finns det även möjlighet att ta ut vinster som utdelning, pension eller genom försäljning eller likvidering av företaget.

Vilka alternativ som är bäst i ett enskilt fall är ofta individuellt och beror på många olika saker och förutsättningar. Här kan ofta redovisningsbyråer och rådgivare i skattefrågor ge goda råd och tips utifrån dina förutsättningar.

Planera din lön

Det går sällan att göra så mycket alternativa uttag om du inte tar ut någon lön, men genom att anpassa nivån på löneuttagen går det att optimera möjligheterna och minimera skatten. Löneskatten är ju som bekant progressiv i flera nivåer där du får betala en större andel i skatt desto mer du tar ut i lön.

– Visma Skatt har både skatteplanering och deklaration inbyggt så att du själv kan simulera resultatet från bokföringen och se vilket resultat det ger i din deklaration. De flesta redovisningsbyråer använder också skatteprogrammet för att hjälpa sina kunder, fast då i proffsversion - Visma Skatt Proffs, säger Peter Samuelsson som är produktansvarig för Vismas skatteprogram.

Optimalt är därför ofta att ta ut lön upp till en brytpunkt utan att passera den, men jobbskatteavdraget påverkar också så att minimal inkomstskatt betalas vid en årsinkomst på cirka 360 000 kronor vilket motsvarar en månadslön på 30 000 kronor.

Missa inte pensionsförmånerna

I många fall kan det vara lockande att hålla ner löneuttaget för att minimera skatten, men det kan straffa sig längre fram då din pension kan bli lidande, eller om du blir sjuk. Både pension och sjukpenning grundar sig på den lön du tar ut, så en låg lön ger både låg pension och låg sjukersättning.

Men det finns även en övre gräns för när pensionsförmåner och sjukpenning bara blir skatt. Löneuttag över 435 750 kronor i årsinkomst bättrar inte längre på pensionen och den sjukpenninggrundande inkomsten har ett tak på 333 700 kronor. Taket för föräldrapenning är 445 000 kronor.

Du hittar dessa och andra brytpunkter för statlig inkomstskatt i Vismas Ekonomifakta. 

3,4/5 - 8 röster

Deklarera i Visma eEkonomi

Tillsammans med ett tillval i Visma eEkonomi kan du deklarera snabbt och smidigt. Det ska inte vara så svårt. Därför är vi med dig varje steg på vägen.

Se erbjudandet