De drar fördel av föreningsformen

Publicerad: 2014-09-11 07:36 | Uppdaterad: 2014-09-11 10:12

Den godaste osten är den som görs av närproducerad mjölk där smaken av sommaräng fortfarande finns kvar. Åtminstone om du frågar Marcus Jansson som är vd på Gäsene Mejeriförening.

– Och måste jag välja säger jag Bondmoran. Det är en ost som vi lagrat i 11 månader och som är alldeles lagom smakrik och krämig. Men det är klart, jag gillar olika ostar för olika tillfällen, säger Marcus Jansson.

Gäsene Mejeriförening är Sveriges minsta och ägs av 43 bönder, varav 29 levererar mjölk till mejeriet.

– Från början var Gäsene Mejeri ett mycket traditionellt mejeri. Men efterfrågan på vår goda hushållsost blev till slut så stor att vi blev tvungna att specialisera oss. 1975 tillverkades det sista smöret och i dag är Gäsene Mejeri ett av några få som fortfarande tillverkar ost på egen hand.

Varför driver man mejeri som förening?

– Mejeriet startades 1931 och på den tiden startades de flesta mejerier och slakterier som kooperativa föreningar av bönderna själva för att säkerställa att man fick betalt för sina produkter. På den tiden var privata företag inte alltid att lita på. Men det finns många fördelar än i dag.

Vad är det för fördelar med föreningsformen?

– För våra ägare är föreningsformen fortfarande den bästa, för till skillnad från aktiebolagets vinstkrav ger vi som förening bäst avkastning till våra ägare genom att betala bra för råvarorna till våra ägare.

– Föreningen är dessutom ett bra sätt att samarbeta på där en medlem har en röst. Det spelar heller ingen roll hur många kor man har. Det är majoriteten av bönderna som bestämmer, inte majoriteten av mjölkleveranserna. Sveriges största mejeri – Arla – är också ett kooperativ förening, tillägger Marcus Jansson.

Hur konkurrerar man som liten lokal förening mot de stora företagen?

– Man måste vara lite effektivare och ha produkter med någon form av mervärde. Vi är den enda svenska tillverkaren av hushållsost, våra kor går på bete utomhus, äter GMO-fria grödor (genetiskt modifierade organismer) och vi har världens lägsta förbrukning av antibiotika till våra djur. Våra goda ostar ger dessutom öppna landskap och jobb på hemmaplan i Sverige.

Ditt bästa tips och råd till andra små företagare?

– Jag skulle vilja rekommendera alla småföretagare att ha en styrelse som bollplank, en styrelse kan ge råd och stöd när du står inför stora beslut, investeringar och förändringar. För oss som förening och för våra delägande lantbrukare ger vår aktiva styrelse både bredd och stor delaktighet i allt vi gör.

Marcus Jansson, vd  för Gäsene Mejeriförening

 

 – För våra ägare är föreningsformen
fortfarande den bästa, för till skillnad
från aktiebolagets vinstkrav ger vi som
förening bäst avkastning till våra ägare
genom att betala bra för råvarorna till 
våra ägare, säger Marcus Jansson, vd
för Gäsene Mejeriförening. Foto: privat                

Fakta
Namn: Marcus Jansson
Företag: Gäsene Mejeriförening
Bransch: livsmedel
Använder: Visma Administration 2000
Hemsida: gasenemejeri.se

Text: Petter Hammarbäck