Simrishamn bäst i landet på nyföretagande

Simrishamn är ”Årets nyföretagarkommun” i Sverige 2014.

Simrishamn är ”Årets nyföretagarkommun” i Sverige 2014. Priset på 100.000 kronor delades ut på mässan Eget företag i Stockholm i dag, fredag.

Åtta kommuner var nominerade till att bli 2014 års bästa nyföretagarkommun, när priset nu delades ut för tionde året i rad. Priset är instiftat av Visma och NyföretagarCentrum.

– Många kommuner runt om i landet gör numera ett mycket bra arbete när det gäller att utveckla det lokala näringslivet. Därför är det stimulerande för oss att särskilt uppmärksamma dem som jobbar med nyföretagandet, där många av de nya arbetstillfällena skapas. I år ansåg juryn att Simrishamn visat upp det bästa jobbet, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Starka lokala samarbeten

I sin motivering tar juryn bland annat fasta på hur Simrishamn samarbetar med driftiga nätverk för att utveckla en redan stark tradition av nyföretagande. Så här lyder juryns prismotivering:

Simrishamns kommun har framgångsrikt utvecklat den tradition av nyföretagande som finns på Österlen. Kommunen driver ett påfallande konkret arbete med näringslivsfrågor i nära samverkan med bland annat NyföretagarCentrum och Ung Företagsamhet. Det är nyckeln till många nystartade företags framgångar i ett både köns- och åldersmässigt diversifierat näringsliv."

Engagemang som lönar sig

Nomineringarna till tävlingen ”Årets nyföretagarkommun” bygger på statistik över antalet nya företag per tusen invånare under perioden 1 januari 2013 till 30 juni 2014, alltså 18 månader. De nominerade kommunerna fick sedan beskriva de insatser som gjorts för att stimulera nyföretagandet på orten.

Representanterna för Simrishamn skriver bland annat så här i kommunens tävlingsbidrag:

Nya företag och tillväxtföretag är identifierade i kommunens vision, där vi säger att vi ska uppmuntra den drivkraft och kompetens som finns i näringslivet. Vi ska skapa möjligheter för etablering och utveckling av tillväxtföretag som skapar arbetstillfällen.

Tidigare vinnare

Priset ”Årets nyföretagarkommun” delades i år ut för tionde gången. Tidigare vinnare har varit Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad (delade vinnare 2009), Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012 och Uppvidinge 2013.

Prispengarna ska enligt instiftarnas regler användas för att uppmuntra initiativ och aktiviteter som gynnar nyföretagandet på den vinnande orten under de närmaste tre åren.

Simrishamns kommuns näringslivssida »

Foto: Ingela Bjurenborg