De bokför med hjälp och fick bättre insyn i företaget

Tre av fem småföretagare känner sig friare tack vare den nya tekniken enligt en undersökning från Visma. Ett företag som kan skriva under på detta är Västerås Vent & Plåt AB som tagit steget med hjälp av Visma eEkonomi. 

Publicerad: 2014-10-30 08:38 | Uppdaterad: 2015-08-04 13:29

På Vent & Plåt sköter man numera en större del av administrationen själva samtidigt som redovisningskonsulten fått en mer rådgivande och stödjande roll. Och det verkar vara en win-win-situation för såväl företaget som för redovisnings- och revisionsbyrån.

– Det har gett oss en helt annan insyn i verksamheten och kontroll över betalningarna, säger Peter Berglund på Västerås Vent & Plåt AB som är en av de två delägarna och den som sköter kundfaktureringen.

Ingen enkel bransch att bokföra i

– För en konsult som skickar en eller ett par fakturor i månaden är det jättelätt. Men Vent & Plåt verkar inom en så annorlunda bransch att vi var oroliga om de faktiskt skulle orka med det i längden. Men det har gått riktigt bra, säger Peter Rexhammar på Deskjockeys Revision, som är revisorn som föreslog det hela.

Var det inte svårt att ta hand om bokföringen själva?

– Förr satt vi ju i bankens system och gjorde betalningar medan vi fakturerade i ett annat program, så skillnaderna var egentligen inte så stora rent hanteringsmässigt. Vi har ju träffats ett par gånger för att komma igång och Annilie Pettersson på Deskjockeys har utbildat oss väl i Visma eEkonomi. Sedan klarar vi de vanligaste sakerna själva rätt bra. Men när man stöter på något nytt som inte kommer varje dag, som till exempel moms på bilbärgning, ringer vi och frågar eller tar hjälp, säger den andra delägaren, Jan Wikström, som sköter leverantörsfakturor och löner i företaget.

– Ja, de gör verkligen jobbet själva, och så får de stöd av mig när de behöver istället för att jag ska utföra jobbet åt dem, tillägger Annilie Pettersson som är redovisningskonsult på Deskjockeys Revision.

Visma eEkonomi för samarbete på distans

Peter och Jan har jobbat som plåtslagare och installatörer av ventilationsutrustning i över 30 år, de 8 senaste åren som egna företagare. Med verksamheten i Västerås, redovisningskonsult i Sala och revisor i Stockholm krävs förstås bra verktyg för att kunna samarbeta på distans och där är Visma eEkonomi en nyckelkomponent. Men Västerås Vent & Plåt AB har även blivit allt mer datoriserade i sin verksamhet.

– I dag är vi uppkopplade mot många kunders fastigheter där vi kan titta och ändra väldigt många parametrar, som till exempel temperaturer, flöden och driftstider, via nätet. På så sätt sparar både vi och kunden pengar när vi slipper åka ut till kunden bara för att ställa om något värde eller tidkanal. Så det blir lite samma sak fast det är två helt olika branscher. Även i vår bransch måste man lära sig den nya tekniken och trots att vi kan den gamla tekniken väl måste vi lära nytt för att kunna hänga med, säger Jan Wikström.

Har ni fått mer tid över?

– Jo, men vi har att göra. Vi skulle kunna vara två man till utan problem och då hade vi kanske kunnat varva ner lite och gjort lite mer kontorsjobb i lugn och ro. Eller ha lite mer semester, skrattar Janne och Peter tillsammans och låter nästan lite nöjda ändå.

Bästa rådet som företagare?

– Jobba hårt och håll ännu hårdare i pengarna. Det gäller att vara bra på det man gör, men det krävs även kundkontakter för att kunna sälja det man är bra på. Ekonomin är viktig, du måste ju få det att gå runt, säger Jan och Peter med en röst.

Fakta

Namn: Jan Wikström och Peter Berglund
Företag: Västerås Vent & Plåt AB
Bransch: Byggbranschen
Använder: Visma eEkonomi

Text och bild: Petter Hammarbäck

 

Visma eEkonomi AppFölj ditt företag i mobilen

Nå dina kunder och leverantörer, fakturera, anteckna, få påminnelser och följ viktiga händelser i ditt företag.

läs mer om vår app