Lisa vandrar vidare i ullstrumporna

Publicerad: 2014-11-06 07:53

Lisa Staffas är grafikern som startade ett eget tryckeri, sålde det och köpte en sko- och leksaksaffär, sålde den och startade en ny verksamhet med designade ullstrumpor. Är det så en sann entreprenör ser ut?

– Ja, jag vet inte det, men var sak har sin tid och jag ville egentligen bara kombinera mina grafiska kunskaper med mitt företagande. Jag var väl ingen ullfantast alls från början utan tyckte som de flesta som inte riktigt testat, att ull mest kliar och är för varmt. Men när jag verkligen provade de ullstrumpor som även fanns i sko- och leksaksaffärens sortiment visade de sig vara både lagom varma, sköna och hållbara.

Och sedan satsade du bara på ullstrumpor?

Staffas dalakollektion med ullstrumpor.– Nja, det var snarare att det var svårt att få ihop livet med butik och egna småbarn. Så jag sålde butiken och designade lite roligare ullstrumpor än de grå som fanns i butiken. Det blev en dalakollektion med mönster från Dalarna – dalahästar, kurbits och ett mönster med inspiration från bröllopslakanet jag ärvt från min farmor och farfar.

Hur säljer du dina produkter?

– Framförallt via återförsäljare och butiker. Jag driver en webbplats med produkt- och återförsäljarinformation om Woolisar som varumärket heter. I dag är det ett 30-tal återförsäljare i Sverige och i nästa vecka skickar jag för första gången en leverans även till Japan.

– Jag har även en webbutik där jag säljer direkt, men för att hålla isär ÅF och direktförsäljning finns webbutiken på en helt egen domän – ullstrumpan.se, så att jag ska konkurrera mindre med butikerna och kunna ha ett bredare sortiment.

Lever du enbart på försäljningen?

– Inte riktigt än. Det ökar sakta men säkert och så småningom kan jag nog leva enbart på detta. Men för mig är företagandet mer ett sätt att leva. Jag har jobbat lite extra på Ica och har en del uppdrag kvar på den grafiska sidan, så jag klarar mig bra.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag tittar nu på hur jag kan effektivisera min verksamhet för att få mer tid att utveckla min kollektion och konsulta. I dag står jag själv och packar allt som ska gå till butiker och kunder, men det är något jag skulle kunna leja bort.

– Jag håller även på att utveckla webbutiken, för det är där jag kan växa mest. Det är dessutom roligt att jobba mer med slutkunderna. Då kan man även göra det där lilla extra, det går ju att vara personlig även om man inte träffas fysiskt.

Dina bästa tips och råd?

– Gör det du är bra på och ta hjälp med sådant du inte vill eller kan. Driver du en webbutik ska du se till att få den sökmotoroptimerad. Jag tog hjälp för detta för två år sedan och det lever jag gott på än i dag. Jag bokförde själv tidigare, men det blev billigare att ta hjälp, så i dag fakturerar jag själv och låter en redovisningsbyrå sköta resten. Jag tror inte att kreativa människor är skapta för att göra så fyrkantiga saker som bokföring. Bättre då att ägna sig åt det man är bra på och tycker är kul.

Lisa Staffas Staffas i Dalarna AB ullstrumpor woolisar

– Jag borde kanske vara nöjd med vad jag åstadkommit och klappa mig själv på axeln lite oftare, men jag ser det mer som ett sätt att leva eller överleva. Funkar det inte gör jag något annat - den dagen den sorgen. Den ekonomiska oron kan vara jättedryg, men har man bara så man överlever kan man väl se till att göra det man tycker är kul själv istället för att gå och vantrivas i en anställning. Klicka för större bild. Foto: Maja Staffas.

Fakta

Namn: Lisa Staffas
Företag: Staffas i Dalarna AB
Bransch: textilprodukter
Använder: Visma Administration 1000, Visma Kreditupplysning
Hemsida: www.woolisar.se

Text: Petter Hammarbäck