Hon bestämde sig efter första mötet

Publicerad 2014-11-27 |13:57

Gislaved. Orten andas entreprenörskap. Berith Ollhage är en av eldsjälarna. Hon drev företag i 32 år innan hon bestämde sig för att göra något annat. Och hela resan i företagsvärlden har hon slagit följe med Visma Spcs. 

Året var 1984. Berith och hennes man hade tagit över familjeföretaget två år tidigare och drev nu konditori Linnéa med liv och lusta, men all administration sköttes för hand. Det var dags att förnya arbetssättet och en dator stod högst upp på prioriteringslistan.

Berith Ollhage– Vi var nere hos en handlare här i Gislaved och skulle köpa vår första dator. Om jag inte minns alldeles fel var det i samband med det som vi köpte första programmet från Visma Spcs – ett ordbehandlingsprogram.

Varför blev det just Visma Spcs?

– Det var väl något som inspirerade mig att köpa just det. Man var ju ny som företagare så man sökte efter något som kunde underlätta arbetet. Jag hade tröttnat på att göra alltför hand och jag var nyfiken på att få ett lätthanterligt program. På den vägen är det och jag har varit så nöjd sedan dess.

Varför ska man använda ekonomiprogram?

– Det sparar tid! Ett bra program funkar bara. Det ska vara smidigt och arbetet ska flyta på. Så det ska man titta efter när man söker efter ekonomiprogram. Man ska inte behöva lägga ner tid på att lösa krångel. Man vill ju lägga tiden i verksamheten.

– Det är därför jag är så nöjd med Vismas program. Det är inga krusiduller, allt fungerar och det känns stabilt. Och det tar ingen tid att lära sig programmen. Om jag gör fel dyker det upp en varning i programmet och jag kommer inte vidare förrän jag gjort rätt. Enkelt och smidigt är de två ord jag skulle vilja sammanfatta det med.

Var det enkelheten som gjorde att du köpte fler program?

– Ja, plus att det var billigare än annat. Jag kommer ihåg att vi hade ett löneprogram som var så himla dyrt, omständligt och dyrt. Jag tror att en uppdatering kunde kosta upp mot sju tusen kronor. Så när Visma släppte sitt löneprogram köpte jag det direkt. Det var motsatsen - billigt och enkelt.

– Sedan dess har jag inte använt några andra program. Varför byta när man är nöjd? Jag hade ju även faktureringsprogrammet sedan tidigare.

– Och så fanns det en kundtidning som jag alltid läste. Där fanns bland annat tips om programmen. Jag kan sakna den där tidningen ibland.

Nu har ni dragit er tillbaka. Varför då?

konditori Linnéa– Vi har drivit vårt företag i 32 år och kände att vi ville göra något mer i livet. Det har varit roligt men det tar mycket tid att vara företagare. För två månader sedan sålde vi företaget och det var självklart för oss att rekommendera Visma Spcs, att de nya ägarna fortsatte med programmen. Det har ju fungerat så bra ända från början. Och den unga tjej som nu driver verksamheten verkar också vara nöjd.

– Vi är väldigt glada att vi fått tag på någon som vill driva hantverket vidare. Men vi ska ut och resa. Vi har köpt en husbil så nu ska vi se oss omkring i världen.

Text: Therese Palm

Fakta

Namn: Berith Ollhage
Företag: Konditori Linnéa AB
Bransch: Bageri
Använder: Visma Administration 500, Visma Lön 300, Visma Backup, Visma AutoInvoic