Han fastnade för lim

Publicerad: 2014-05-28 15:26 | Uppdaterad: 2014-06-02 10:19

Joakim Einarsson är uppvuxen i småländska Frödinge, men sökte sig till Norrköping som 19 åring och fick jobb som kundtjänstassistent på stans limfabrik. Därefter växte intresset fram och Joakim fastnade för lim. Men hanvar inte fastklistrad vid limfabriken utan längtade efter något mer.

– Som så mycket här i livet blev lim något jag halkade in på om man säger så. Efter några år med eget kundansvar såg jag och en kollega en möjlighet och efter tuffa förhandlingar 1995 var vi redo att starta eget, berättar Joakim Einarsson som nu är vd på LimGrossen AB i Norrköping.

De tog med sig kunderna i egen verksamhet

Det stora limföretaget hade fullt fokus på de stora företagen och såg det som en fördel att ha en distributör som kunde förbättra servicen gentemot resten av marknaden.

– Vårt jobb blev att anpassa det stora företagets limprodukter för lite mindre kunder. I dag är vi sex personer på företaget, både kvinnor och män, som jobbar med lim och limprodukter till de flesta branscher. Vi har hunnit se många små kunder växa till stora bolag, men vårt motto är fortfarande att alla kunder är lika viktiga, oavsett storlek.

Ni har breddat med konsulttjänster och detaljhandel också?

– Ja, sedan ett år tillbaka driver vi även proffsbutiken limbutiken.se för alla typer av lim, tejper och tillbehör. Vi utför även provlimningar i vårt labb och hjälper till att ta fram industriella lösningar för olika typer av limningar. Vår huvudsakliga verksamhet är dock lim och limprodukter till förpackningar för den tillverkande industrin.

Så vad är det som är så speciellt med lim?

– Lim är definitivt en produkt på frammarsch som allt mer ersätter tejp, skruv och klammer. Dagens plastbaserade lim är både effektivare, billigare och miljövänligare. Med bra lim går det att foga samman de allra flesta material, även sådana som inte kan spikas eller svetsas.

Vad har varit svårast?

– Det har nog varit att ha så många kunder och en stor leverantör. När leverantörens priser och sortiment ändras berörs så många.

– Samtidigt är det otroligt givande att få ta del av så många svenska industrier och småföretagares verksamheter. Många tror nog att den mesta tillverkningen sker i Kina, men det finns förvånansvärt många tillverkande svenska bolag som försörjer många större företag. Både i Sverige och utomlands. 

Ditt bästa råd till andra?

– Man måste ha en bra affärsidé för att lyckas. Och det krävs mycket slit för att komma igång. Sedan är det förstås lika viktigt att man har bra ekonomisystem. Vi använder Visma Administration 2000 och Visma Lön 300 vilket fungerar mycket bra i vår verksamhet. Vi sköter det löpande arbetet själva, men samarbetar även med en redovisningskonsult. Även små företag måste ju göra samma saker som de stora företagen. 

Joakim Einarsson är vd på  LimGrossen AB i Norrköping

 

 

 

– Lim är definitivt en produkt på
frammarsch som allt mer ersätter
tejp, skruv och klammer, berättar 
Joakim Einarsson som är vd på
LimGrossen AB i Norrköping.
Foto: privat                                                                                                        

Fakta
Namn: Joakim Einarsson
Företag: LimGrossen AB
Bransch: Kemiteknik
Använder: Visma Administration 2000, Visma Lön 300
Hemsida: www.limgrossen.se

Text: Petter Hammarbäck