Han bjuder fåglar på ekologisk mat

Publicerad: 2014-05-08 08:05 | Uppdaterad: 2014-05-08 09:05

Det var kärleken till naturen och intresset för fåglar som fick Jan att fundera. Genom ett aktivt val och en webbutik har han lyckats förvalta något han brinner för - att ge viltfåglar de bästa förutsättningarna.

Många älskar att mata småfåglar på vintern. Kanske även du? Men har du tänkt på vad det egentligen är du ger dem och hur det du lägger i mataren påverkar ekosystemet? Det har Jan Wester.

– Om man värnar om naturen och fåglarna så matar man dem med ekologiskt odlad mat. Konventionell odling gör att insekter försvinner och då får fågelföräldrarna svårare att föda upp sina ungar. Ekologisk odling ger däremot fler insekter och man gör på så sätt fåglarna en tjänst. Det är vår företagsidé.

Jan Wester driver Slåttergubben, ett företag som främst under vintertid säljer ekologisk fågelmat till framför allt viltfåglar. Men här hittar man även olika slags fågelmatare och den som är intresserad kan även engagera sig i naturvård genom att exempelvis köpa andelar i en planerad våtmark eller bli fadder åt en stork. Men det primära är att sälja mat till viltfåglar.

Ekologiska solroskärnor är en  av många produkter som säljs.

 

 

 

 Ekologiska solroskärnor är en
av många produkter som säljs.
Foto: Magnus Bergvall                                                         


Hur kom det sig att du startade ett företag inom denna bransch?

– Fåglar har jag varit intresserad av länge, liksom mat och ekologiskt odling. Jag har drivit ett eget surdegsbageri innan. Det var under den tiden jag började fundera på det här med spannmål. Kvarnarna rensar spannmål innan de maler och då tänkte jag att det där renset borde man kunna ta om hand. Därifrån kommer idén.

Ni har en webbutik. Varför väljer ni att sälja via webben?

– Planen var hela tiden, ända från början att sälja på webben. Att dra igång en webbutik känns naturligt med tanke på den tid vi lever i. Webbhandeln ökar och det är dumt att inte vara med på tåget, tycker jag. Och det finns andra fördelar. I och med att fler och fler köper via nätet är det också lättare att få till bra avtal med transportfirmorna.

– Webbshopen som sådan har påverkat mitt företag jättemycket. Hade jag inte haft den så hade jag varit helt hänvisad till återförsäljare.


Det går att köpa naturliga fågelfrön hos Slåttergubben. 
Innan kvarnen maler säden till mjöl rensas korn av
olika 
sädesslag bort, en blandning som bland annat
tilltalar
gulsparv, gråsparv, pilfink och kaja.

I blandningen finns 
också en mängd olika arter
frön från åkerns vilda växter. 

Foto: Jan Wester

Det går att köpa naturliga fågelfrön hos Slåttergubben.                     

Hur tänkte du när du drog igång butiken?

– Jag har ingen som helst erfarenhet av att driva en webbshop. Innan jag började så spanade jag på andras lösningar och pratade med dem som det går väldigt bra för. Det var lärorikt.

– Jag hade en hemsida från tiden med surdegsbageriet och den gjorde jag om lite men den var väldigt simpel. Jag insåg ganska snart att vi behövde en bättre butik. Men jag måste säga att det är ett ångestfyllt val när man ska välja webbshop.

Valet föll till slut på Visma Webshop. Varför?

– Från början var vi lite tveksamma eftersom programmet inte var så avancerat, vi trodde att vi behövde mer. Men från och med att vi bestämde oss har jag inte ångrat mig en sekund. Jag behöver inte kunna nått om webbutiker egentligen. Det är bara att klippa och klistra. Det enda man själv måste tänka på är att ha bra bilder och säljande texter så att sajten blir levande, men det måste man ju ha oavsett vilken leverantör man använder.

Jan Wester driver  webbutiken slattergubben.se


– Redan från början var tanken att sälja via webben. 
I år var det tredje vintern som jag håller på med detta. 
Men jag har även ett säsongsföretag där jag slår 
ängsmarker med lie, berättar Jan Wester som driver 
webbutiken slattergubben.se där han säljer ekologisk 
fågelmat. Foto: Mikael Svensson                                                                  

Fakta
Namn: Jan Wester
Företag: Slåttergubbens ekologiska fågelmat AB
Bransch: Foder och praktisk naturvård
Använder: Visma Webshop, Visma Administration 1000, Visma Backup
Hemsida: www.slattergubben.se

Text: Therese Palm