Filmscenograf med eldriven skottkärra

Publicerad: 2014-05-22 07:54 | Uppdaterad: 2014-05-22 08:15

Möt Styrbjörn, den eldrivna skottkärran och dess uppfinnare Alexander Söderholm, som egentligen är frilansande filmscenograf. Så hur gick det här till egentligen?

– Iden kom när jag köpte ett hus på en skärgårdsö och behövde forsla all packning från bryggan upp till huset. Det gick bara med skottkärra. Men det var tungt att skjuta på uppför och då kom idén att göra skottkärran eldriven. Nu kan den till och med köras uppför trappor, säger Alexander Söderholm på Styrbjorn Power AB som säljer konverteringskit på löpande band i sin webbshop.

Ingen ostyrig björn

Styrbjörn är namnet på konverteringskitet som gör en skottkärra eldriven, men är även ett mansnamn med fornnordiskt ursprung som ungefär betyder ”ostyrig björn”.

– Det var min fru som kom på namnet. Vi föll dels för den direkta associationen att man styr något som är starkt som en björn. Men vi ville även ha ett skärgårdsklingande namn och där kändes Styrbjörn som en riktig skärgårdsbuse, förklarar Alexander.

Varför ett kit och inte en eldriven skottkärra?

– Jag bantade tidigt ner idén till ett konverteringskit eftersom många människor redan har en skottkärra och inte vill ha fler. Det blir dessutom mycket billigare med frakten. Kitet som sådant är enkelt att montera och har universalfästen som passar de flesta typer av skottkärror. Allt som krävs är en skiftnyckel.

Hur fungerar det då?
– Man byter ut sitt gamla hjul mot ett nytt med en motor inbyggd i navet. Navmotorn drivs med ett batteripack och en kontrollenhet som spänns fast under skottkärrans tråg. Sedan reglerar du bara farten steglöst med ett tumreglage på skottkärrans handtag. Maxhastigheten är 4 km/h och batterierna räcker i princip en hel dag om man sliter hårt med tunga grejer.

Konverteringskitet Styrbjörn.

Konverteringskitet Styrbjörn. 

Se när Styrbjörn kör uppför en trappa » 

 

Hur marknadsför du Styrbjörn?

– Ja du, det är väl min svaga punkt om jag ska vara ärlig. Jag säljer idag riktigt bra med kit i min webbshop. Det är för övrigt Vismas Webshop som är kopplad till Visma eEkonomi – en utmärkt lösning som sköter sig mer eller mindre självt.

– Så här långt har jag gjort allt själv från idé till produktutveckling och hittat ett bra familjeföretag i Kina som tillverkar och sätter ihop mina kit. Men nu skulle jag behöva hjälp att komma vidare, för det här med marknadsföring och försäljning är inte riktigt min grej.

Vad söker du för hjälp?

– Jag är inte riktigt där än, men det är inte återförsäljare jag söker utan snarare en partner, affärsängel eller möjligen ett företag som vill köpa in sig. Jag är ganska öppen för förslag. Nästa steg borde ju vara att försöka sälja in kitet till byggvarukedjor, men jag kan själv för lite och har inte riktigt den tid som krävs för att gå vidare med detta.

Är du själv mer uppfinnare än entreprenör?

– Möjligen, men jag livnär mig egentligen på att jobba med filmscenografi och har gjort så på frilansbasis sedan 1993. Livet som frilans är tufft, men har också sina fördelar. När det funkar som bäst och man har jobb är det en drömtillvaro. Och det är nog så jag helst vill jobba framöver också.

Ditt bästa råd som företagare

– Som uppfinnare eller affärsutvecklare har jag svårt att ge några råd, men som frilans är det kanske viktigaste rådet att hitta en nisch som det finns en marknad för. Och att du sedan anstränger dig till 100 procent och gör ett bra jobb. För det är ditt senaste jobb som ska ge dig nästa uppdrag. Då slipper du sälja in dig själv på nytt igen.

Alexander Söderholm– Du kan även se Styrbjörn in action
i tv-programmet Äntligen Hemma den
27/5, säger Alexander Söderholm. 
Foto: privat                                                                                                     

Fakta
Namn: Alexander Söderholm
Företag: Styrbjorn Power AB
Bransch: E-handel
Använder: Visma eEkonomi och Visma Webshop
Hemsida: www.styrbjorn.se

Text: Petter Hammarbäck