Så rengör du datorutrustning

Publicerad: 2014-06-03 14:34 | Uppdaterad: 2014-07-23 15:39

Elektronik och fukt hör som bekant inte riktigt ihop. Hur rengör man egentligen datorutrustning, till exempel tangentbord och datormöss, på ett säkert och smidigt sätt?

Det finns lite olika teorier kring hur man ska rengöra sin dator och datorutrustning men följande tips kan vara bra att utgå från:

  • I tangentbordet samlas ofta smulor, damm och andra smutspartiklar. Koppla loss tangentbordet, vänd på det och skaka försiktigt så att smulor och lösa partiklar trillar ur. Försök sedan blåsa ner mellan tangenterna för att få loss dammpartiklar och smulor som sitter lite hårdare. Du kan också använda en batteridriven dammsugare eller vanlig dammsugare på låg effekt.
  • Rengör varje tangent var för sig med lämpligt medel. Det finns miljövänliga rengöringsservetter avsedda för ändamålet – de kan med fördel användas även på exempelvis handledsstöd, telefon, häftapparat, datormus och dylikt.
  • Är det svårt att komma åt mellan tangenterna? En vanlig bomullstops, mycket lätt fuktad med vatten, kan hjälpa.
  • Vill du även rengöra skärmen på datorn så bör du använda en antistatisk rengöringsduk. Sådana finns ofta att köpa i butiker som säljer kontorstillbehör.

För säkerhets skull – stäng av datorn – och skärmen om det är en stationär dator – samt dra ur strömsladden innan operation datorsanering inleds.

datamus
Foto: Emma Cajnerud

Läsartips

En läsare av Visma Infoline tipsar om att man minst en gång om året även bör dammsuga stationära datorer från damm invändigt. Han skriver:

"Damm försämrar kylförmågan och värme är olämpligt för datorkretsar. Det samlas otroliga mängder damm inne i datorn, främst vid luftintaget och på fläktar med mera. Givetvis måste man först stänga av datorn och dra ut nätsladden innan man dammsuger."