Han ger svalka med den godaste glassen

Publicerad: 2014-06-05 08:05 | Uppdaterad: 2014-06-09 09:17

Riccardo är ingenjören från Italien som verkligen kan det här med glass. Men det var inte för glassens skull han flyttade till Sverige och skaffade sin halländska gård. Kanske fanns tanken där ändå, för nu serveras där glass i stora lass.

– Jag har alltid haft en dröm om att ha ett eget företag och i min italienska familj höll vi på med glasstillverkning, berättar Riccardo Boggian som nu driver företaget Möllegård Gourmet AB.

Men det var inte så det började. När Riccardo kom till Sverige år 2000 jobbade han som ingenjör på ett engelskt företag där han ansvarade för sex fabriker i Europa varav tre i Sverige. Det var arbetsgivaren som ville att han skulle flytta till Sverige.

 

– Att det blev just Möllegård berodde helt enkelt på läget – det låg centralt till för mitt arbete, så det fick bli min fasta punkt i tillvaron.

Möllegård Gourmet AB                           

Läge för eget

Men drömmen om eget blev för stark och år 2006 gjorde Riccardo slag i saken.

– Läget var perfekt, svenskar äter ju mycket glass och gården lämpade sig mycket väl för glasstillverkning. Så med tanke på att det inte finns så många andra italienare här, passade ju alla bitar ihop på bästa sätt.

Var det svårt att starta företag i Sverige?
– Nej, det var lätt att starta och det gick snabbt. Det svåraste är att klara finansieringen och ha en bra affärsplan. Jag fick hjälp av Almi och fick låna en del av banken så jag behövde själv bara investera en tredjedel av pengarna. Och det visade sig vara rätt. Första året omsatte vi 700.000 kronor och i år räknar vi med att omsätta 7 miljoner kronor.

Nu driver du både Möllegård och kör glassbuss?

Riccardo Boggian driver företaget Möllegård Gourmet AB

– Ja, det kommer hit mycket folk. Vi har ungefär 70.000
besökare per år, men alla som kommer hit planerar det,
så för att nå fler kör vi även ut med en glassbuss och får
fler att komma förbi och prova vår glass.

Nu känner nog de flesta i Halmstad till Möllegårds
hemgjorda glass, så jag tar även bussen till olika
marknader och festivaler på sommaren.


Vad är hemligheten med den goda glassen?

– Vår filosofi är att bara tillverka egen glass med naturliga och äkta råvaror, ingenting annat. Likadant är det med smaksättningen. Vi använder bara äkta varor som frukter, nötter och choklad. Det är hela hemligheten - att inte spara på råvarorna och att alltid använda det allra bästa.

Inte bara sommarservering

Sommaren är förstås högsäsong och som
mest sysselsätter Riccardo 18 personer.

Sedan förra året står även inneserveringen
redo där man både kan äta hustrun Sylvies
bakverk, antipasti, dagens soppa och
pastasallader – året om.

Riccardos Glassfabrik                                      

– Vi serverar även vin från Sicilien och vi har en egen olivolja, också från Sicilien. Allt är förstås handgjort och av högsta kvalitet, precis som glassen.

Vad har varit svårast?

– Det har nog varit alla tillstånd som krävs. Vi har eget vatten här och när man tillverkar sin egen glass finns det många regler att följa. Vi måste till exempel ha flera olika vattenfilter och kontrollera vattenkvaliteten två gånger om året.

Ditt bästa tips

– Cash is king. Du måste ha tillräckligt med pengar bakom dig när du startar och ha stenkoll på kassaflödet hela tiden. För min del tog det nästan två år innan jag kunde ta ut någon lön.

– För dig med utländsk bakgrund är det viktigt att lära språket ordentligt och att förstå svenskarnas mentalitet. Ska du ge dig in i matbranschen är det även viktigt att du lär dig vad svenskarna tycker om att äta, vilka smaker de gillar. Jag var även tvungen att anpassa min sydeuropeiska säljmetod till en mer avvaktande svensk stil. Det tar lite tid att förstå hur det funkar här.

Riccardo Boggian


– Vi blandar inte så många olika smaker. Vi har hasselnöt 
och choklad tillsammans, annars är det mest rena smaker. 
Jag växte ju upp med glasstillverkningen hemma i Italien 
och det var så jag fick lära mig det när jag blev glassmäster 
vilket ungefär är som att bli konditor här i Sverige, berättar 
Riccardo Boggian som nu driver företaget Möllegård Gourmet AB.                                      

Fakta
Namn: Riccardo Boggian
Företag: Möllegård Gourmet AB
Bransch: Glasstillverkning
Använder: Visma Administration 500
Hemsida:www.riccardo.se

Text: Petter Hammarbäck