Deras bok hjälper cancersjuka barn

Publicerad: 2014-06-26 07:51 | Uppdaterad: 2014-06-26 09:11

A Book for Cancer UF blev ett av Sveriges bästa UF-företag 2014. Deras barnbok om Otto som får otur i blodet ska minska barns oro inför läkarbesök och samtidigt generera pengar till Barncancerfonden.

Lovisa Odén är vd och har tillsammans med fyra klasskamrater drivit UF-företaget A book for Cancer UF under läsåret 2013/14. De har precis avslutat andra året på ekonomiprogrammet på Grillska Gymnasiet i Västerås och deras företag tog sig hela vägen till en delad andraplats i UF-SM på Stockholmsmässan.

Kan du berätta lite om bakgrunden till ert företag?
– Vi var tidigt överens om att vi ville skapa en egen produkt. Alla i företaget har upplevt cancer på nära håll. Johanna, vår ekonomiansvariga, var själv drabbad som barn och vi andra har haft cancersjuka anhöriga. Därför ville vi göra något som kan göra skillnad i kampen mot barncancer, berättar Lovisa.

Hur ser er affärsidé ut?

– Vi har producerat en egen barnbok som minskar barns oro inför läkarbesöket. Samtidigt har boken som mål att avdramatisera cancer och göra det lättare att prata om sjukdomen med barnen. Syftet i nästa led är att hjälpa cancersjuka barn och deras anhöriga genom att skänka 60 procent av vinsten till Barncancerfonden.

Berätta om boken.

– Boken heter "Otto - när oturen slog till" och handlar
om en liten kille som får otur i blodet, eller leukemi
som det också kallas. I bokenfår läsaren följa Ottos
resa från det att han blir sjuk till han blir frisk. Hans
upp- och nedgångar, sjukhusvistelser, operationer
och känslor.

– Under arbetet med boken har vi både intervjuat
barn om deras upplevelser kring läkarbesök och
pratat med läkare som möter cancersjuka barn i
arbetet. Boken riktar sig till barn mellan fyra och
tio år och vi har skrivit och illustrerat den själva.

Otto - när oturen slog till

Hur ser farmtidsplanerna ut för företaget?

– I höst kommer vi att sälja boken bland annat i vår webbutik, Akademibokhandeln i Västerås och ett par ställen till. Tanken är att vi ska driva företaget vidare som handelsbolag, vi jobbar med en engelsk översättning och planerar att sätta Otto i andra situationer i nya böcker framöver.

 

Vad är ett UF-företag?

UF-företagande är en utbildning i företagande för gymnasieelever i åldrarna 16-20 år. Utbildningen sträcker sig över ca 25 veckor, med start i augusti och avslut i maj. Under ett läsår får elever driva egna företag så kallade UF-företag tillsammans i grupp om ca 3-5 elever, med riktiga varor och tjänster och går då igenom ett företags hela livscykel, från start och drift till avveckling.

Lovisa Odén, vd
Lovisa Odén, vd. Foto: A Book for Cancer

Fakta
Namn: Lovisa Odén
Företag: A Book for Cancer UF
Bransch: Bokförlag
Använder: Visma Webshop

Text: Filip Lendahls