Därför bör du personligen träffa dina affärskontakter

Publicerad: 2014-07-21 08:09

I dag föredrar många att knyta relationer över mejl och Skype. Det underlättar ofta, men samtidigt finns det fortfarande ett viktigt värde i att träffas personligen.

Oavsett vilken bransch du är verksam inom handlar ditt företag i slutändan alltid om människor. Det skriver marknads- och kommunikationsexperten René Shimada Siegel på den amerikanska småföretagssajten inc.com. Hon menar att vägen till framgång kräver att du som företagare verkligen lär känna dina kunder och affärskollegor. Så vad är egentligen fördelen med personlig kontakt mellan fyra ögon jämfört med ett affärsmejl?

1. Samtalet kan bli mer intimt.
I dag arbetar många i öppna kontorslandskap. Problemet med gemensamma kontorsmiljöer är att det blir svårare att föra mer privata, personliga samtal med sina kollegor och affärskontakter. För dig som företagare kan det dock vara de intima detaljerna som avgör om du vågar gå vidare med ett samarbete eller arbetsprojekt. Personliga och förtroliga samtal för man helt enkelt bäst mellan fyra ögon över en affärslunch.

2. Småpratet får större plats.
Rena affärsmöten har ofta som mål att snabbt och effektivt nå lösningar på praktiska problem. Men det som egentligen garanterar att en affärsplan eller ett samarbete går i lås, är såklart arbetsrelationen mellan parterna. En god arbetsrelation kräver att båda parter lär känna varandra lite närmre. Småprat är ett bra sätt att ta reda på vilka personliga intressen din samarbetspartner eller kollega har, vad ni har gemensamt utanför jobbet.

3. Du kan läsa kroppsspråket. 
Ansiktsuttryck och andra former av kroppsspråk utgör en viktig del av hur vi kommunicerar med varandra. Det går alltid att läsa mötesanteckningar och affärskontrakt, men innan du binder dig mot ett viktigt avtal bör du inse att det finstilta inte står på papper, utan uttrycks genom kroppsspråk. Du kan titta in i en kollegas ögon och se om den är empatisk, rädd, vänlig eller ärlig.

4. Du ser vad som är på gång. 
Genom att fysiskt besöka en affärskontakts företag kan du studera hur arbetsmiljön ser ut. Är det ljust och fint i receptionen? Ser medarbetarna glada ut? Verkar arbetstempot långsamt eller pågår det många och stressiga projekt? Allt detta utgör viktig information för dig och är mycket svår att ta reda på via mejl eller videokonferens.

Kroppsspråket säger mer än tusen ord, i synnerhet i mötet med affärskontakter och arbetskollegor.

Kroppsspråket säger mer än tusen ord, i synnerhet i mötet med affärskontakter och arbetskollegor.
Foto: Johannes Jansson, Norden.org

Text: Alexander Rehnborg