Kosafari lockar turisterna till gården

Publicerad: 2014-07-10 07:27 | Uppdaterad: 2014-07-23 15:38

Betande kor i gröna hagar, en sinnebild av svensk sommaridyll. Det kanske fler vill uppleva på riktigt nära håll, tänkte bonden Hans Edlund när han utökade gårdens verksamhet med safariturer i kohagen.

Hans och Yvonne Edlund driver Väddö Gårdsmejeri på Väddö tio mil nordost om Stockholm. Navet i verksamheten är gårdens 80 mjölkkor, men mjölkproduktionen i sig är inte nog för att skapa tillräcklig lönsamhet. Som för så många andra lantbrukare krävs det fler ben att stå på.

Därför startade paret Edlund eget mejeri och gårdsbutik i mitten av 00-talet. Ett par år senare föddes tanken om att arrangera en kosafari, troligen den första i sitt slag i Sverige.

Hur fick du idén att köra safariturer i kohagen?

– Jag märkte att folk som besökte gårdsbutiken även ville träffa djuren. Många tog sig helt enkelt en titt på egen hand, de kunde rycka upp dörrar och gå in i kostallet eller på andra ställen. Och en sådan situation håller ju inte, så varför inte organisera något i stället, tänkte jag, berättar Hans.

Kosafari kanske inte låter superexotiskt i allas öron. Vilka reaktioner fick du?

– "Det kommer aldrig att fungera", sa grannarna innan vi körde igång. Men det var samma grannar som senare konstaterade att: "Det visste väl vi att det skulle locka folk", när besökarna väl började strömma till, skrattar Hans.

Korna i hagen lockar cirka 170 besökare  om dagen under safarisäsongen.
Korna i hagen lockar cirka 170 besökare 
om dagen under safarisäsongen. 
Foton: Väddö Gårdsmejeri                                                                                       


Hur går då en kosafari till egentligen?

– Vi har byggt en kärra med tak över som kan ta upp till 30 personer vid varje tur. Med den bakom traktorn åker vi ut till korna i hagen. Under turen berättar jag om arbetet på bondgården, jag förklarar hur korna fungerar och hur en mjölkning går till. Och så svarar jag på gästernas alla frågor förstås.

Hur går det då, rent affärsmässigt?

– Vi kör kosafari tre dagar i veckan under hela juli och någon vecka in i augusti. Sommaren 2013 körde vi i snitt 170 personer om dagen. Men safarin lockar ju besökare till gårdsbutiken också och vi har även öppnat ett kafé där de tar sig en kopp kaffe och köper vår egentillverkade glass före eller efter turen i hagen. Så det har visat sig bli en god affär.

På kosafarin berättar  Hans Edlund om arbetet  som mjölkbonde.

 

 

På kosafarin berättar
Hans Edlund om arbetet
som mjölkbonde.                                                                                                     

Fakta
Namn: Hans Edlund
Företag: Väddö Gårdsmejeri
Bransch: Mjölkproduktion, mejeri, kosafari
Hemsida: www.vaddogardsmejeri.se

Text: Filip Lendahls