Bengts tältkåtor sprids över världen

Samvaro i samklang med naturen. Så kan stommen i Bengt Grahns affärsidé tolkas. Idén om den perfekta tältkåtan som föddes bland myggen vid en lappländsk fors omsätter i dag mångmiljonbelopp och sysselsätter över 50 personer.

Bengt växte upp på en gård bland myrar och skog i lilla Mellannäs utanför Arvidsjaur. Med två kilometer till närmsta granne blev händighet en viktig egenskap för att klara vardagens alla utmaningar. Han präglades tidigt av inställningen; allt går att lösa. Och det odlar han vidare i sitt företag Tentipi.

Kan du berätta om hur idén bakom Tentipis tältkåtor tog form?

– I tonåren tillbringade jag mycket tid ute i vildmarken med mina vänner. Vi paddlade fors och tältade. Men på kvällen tvingade myggen tidigt in oss i tälten och satte stopp för umgänget kring lägerelden. Där och då började idén om det perfekta tältet att gro i bakhuvudet. Ett rymligt tält där alla kunde samlas runt elden skyddade från myggen och vädret utanför.

Samvaro i samklang med naturen.
Foton: Tentipi

Sedan tog det ett tag innan det blev företag av idén. Hur utvecklades det?

– Efter några olika ströjobb hade jag en längtan efter att starta eget, att få ta konsekvenserna av mina egna handlingar. I maj 1989 startade jag företaget och började producera traditionella tältkåtor. Sedan dess har Tentipi vuxit från en enmansshow till ett företag med 55 anställda, egna fabriker i Sverige och Kina och en omsättning på 33 miljoner kronor i fjol.

Vad utmärker era tältkåtor?

– Närheten till naturen och gemenskapen kring en öppen eld eller kamin går som en röd tråd genom alla våra produkter. Vi säljer inte bara utrustningen, vi säljer en livsstil.

– Vi har egentligen två olika huvudspår. Dels det vi kallar Adventure, med tältkåtor för exempelvis fjällvandrare, campare och paddlare med plats för 6-15 sovande, i vikter från 3,7-20 kilo. Och dels Eventsegmentet med stora tältkåtor för uthyrning till bröllop och andra evenemang. Vår största kåta rymmer 72 personer sittande vid bord och man kan dessutom koppla ihop flera stycken för att rymma betydligt fler. Som mest har vi haft 3.500 sittande gäster i 52 ihopkopplade tältkåtor.

Elden är central i Tentipis tältkåtor.
Elden är central i Tentipis tältkåtor.

Du säger att ni säljer en livsstil. Kan du utveckla?

– För mig handlar det om att ge möjligheten att komma till sig själv, att komma till varandra och att komma till naturen. I dagens prestationskrävande samhälle är det viktigt att finna en balans inombords. Att få komma ut i naturen, möta elementen och samlas kring en eld kan hjälpa till att fylla behoven av samhörighet och mening för att skapa den balansen.

Bengt Grahn startade eget för 25 år sedan.
Bengt Grahn startade eget för 25 år sedan.

Fakta
Namn: Bengt Grahn
Företag: Tentipi
Bransch: Tältproduktion
Använder: Visma Lön 600
Hemsida: www.tentipi.se

 

 

Vi söker fler spännande företag att berätta om!
Vill du vara med? I serien Hej företagare tar Visma Infoline pulsen på företagarsverige. Genom en kort intervju tar vi upp en aktuell fråga eller berättar om en intressant verksamhet. Vill du vara med i Hej företagare? Mejla redaktionen på infoline@vismaspcs.se och berätta kort om ditt företag/företaget du jobbar på.

Visma eEkonomi

Släpp kontrollen 2022.

Och behåll den med vårt självkörande ekonomiprogram. Just nu ingår våra populäraste tillval för årsredovisning och deklaration gratis när du väljer Visma eEkonomi Smart.

Läs mer om Visma eEkonomi