Viljan att utveckla gav henne pris

Publicerad: 2014-01-16 07:54 | Uppdaterad: 2014-01-17 15:48

Årets kvinnliga företagare i Sorsele har arbetat ideellt i Pakistan, tagit fram egna produkter och samarbetar med lokala leverantörer. Men det medvetna arbetet med att utveckla företaget har gett henne ytterligare en utmärkelse. Hon kan även titulera sig Årets företagare i sin hemkommun.

Det var bara några dagar sedan som Eleonor Jakobsson fick kliva upp på scenen och ta emot de båda priserna. Hon driver, tillsammans med sin sambo, företaget Lappland Allservice AB och nätbutiken Eldmark. Här kan den som är intresserad av frilufts- och vildmarksliv hitta det mesta.

eldmark3

 

GREPPA är företagets senaste
produkt och används för att
slippa bränna handskarna när
man tillagar mat över öppen eld. 
Illustration: Omnejden                                                                                         


Grattis till de båda utmärkelserna! Vad betyder det här för er?

– Tack! Det är självklart jätteroligt att vinna. Man blir inte profet i sin egen hemstad brukar man säga men att få en sådan här utmärkelse, där det är andra lokala företagare och i viss mån även konkurrenter som valt pristagaren, det är hedrande. Det är på ett sätt en kvalitetsstämpel om att vi är seriösa och som vi kan kommunicera till våra kunder.

– Sedan ger det ju publicitet. Vi har ju själva uppmärksammat tidigare vinnare så jag tror absolut att det är positivt för företaget.

Varför just produkter för frilufts- och vildmarksliv?

– Planerna var helt annorlunda egentligen. Tanken var att vi skulle jobba med teknisk dokumentation. Vi hade redan på den tiden en mekanisk verkstad och eftersom vi inte visste hur mycket uppdrag vi skulle få tog vi fram en kamin för uteliv, att ha i bakfickan så att säga.

– Det visade sig att den kaminen skulle resultera i en resa till jordbävningsdrabbade Pakistan. Där hjälpte vi militären att bygga friggebodar åt befolkningen och att installera våra kaminer så att de fick värme. Det var både ett spännande och utvecklande ideellt uppdrag som gav erfarenhet och publicitet. Den resan har gjort att företaget har vuxit och teknisk dokumentation jobbar jag inte alls med nu.

 

 

Efter en jordbävning i Pakistan hjälpte
Eleonor till med att montera stugor med
kaminutrustning. Foto:Eleonor Jakobsson

eldmark2                                                        


Hur säljer ni produkterna?

– Till en början åkte vi runt på mässor och marknader för att visa upp de produkter vi hade då. Det var kundkontakterna där och deras efterfrågningar som gjorde att vi började utöka vårt sortiment med egna produkter – och med andras.

– Men eftersom vår fabrik ligger en bit utanför Sorsele, som är en liten ort, fanns det inget underlag för en fysisk butik just då, vilket vi har nu. Därför valde vi att starta en butik på nätet med hjälp av programmet Visma Webshop+. I en del av juryns motivering till vinsten Årets företagare i Sorsele lyfts just vår fina e-butik fram.

Vad sker nu?

– Vi fortsätter att utveckla och tillverka egna produkter. Det är det som gör oss speciella. Men vi har inte bara friluftslivsprodukter. En del av tillverkningen är riktad mot det lokala näringslivet, rennäringen. Det kommer vi att fortsätta med.

eldmark1

 


Eleonor Jakobsson har utsetts till
Årets företagare i Sorsele. En del
av juryns motivering löd: ”Viljan
har hela tiden funnits att utveckla
verksamheten och hon söker alltid 
möjligheten till samarbete med
andra företag i närområdet”.
Foto: Åkes Foto & Reportage                                                                              


Text: Therese Palm