Så får du mer för din inbytesbil

Dags att byta bil? Inbytespriserna brukar vara låga och det är ofta svårt att sälja privat. Då kan Svenska Motorkompaniet ha en bättre lösning på problemet.

– Vi är ingen traditionell bilfirma, vi sysslar med bilförmedling, men tar också ett ägaransvar. Vi kan sälja din bil åt dig så att du får mer betalt än vid traditionellt inbyte, förklarar Göran Céwe som är vd för Svenska Motorkompaniet.

Tanken att göra något annorlunda väcktes under bilkrisen 2008 då priserna på begagnat rasade i bilhandlarnas hallar. Göran insåg snabbt att det skulle vara så mycket lättare om man inte behövde äga sitt eget lager.

Hämtade inspiration från fastighetsförmedling

– Jag har en bror som jobbar inom fastighetsbranschen där mäklare förmedlar bostäder utan att själv köpa in dem först. Vi tittade på deras försäljningssystem och överförde det till bilförsäljning.

Sedan gjorde ni ett eget system?

Göran Céwe är vd för Svenska Motorkompaniet– Ja, en ren förmedlingsverksamhet baserad på provision var inte heller lösningen. Men när vi tog det bästa ur förmedlingen och kombinerade det med fördelarna vid traditionell bilförsäljning med inbyten visade det sig vara en vinnande kombination.

Hur går det till?

– Vi kommer överens med kunden om ett redovisningspris som är högre än vid ett vanligt inbyte mot att kunden behåller ägandet. Vid försäljning tar vi över ägandet så att köparen gör affären med oss och vi står för alla garantier samt att vi även ordnar med restskulder, finansiering och försäkringslösningar.

– Problemet med att sälja bilar privat är sällan att hitta köpare, det handlar oftast om att köparen har en bil att byta in eller sälja för att kunna köpa. Genom att erbjuda både köpare och säljare våra förmedlingstjänster kan vi genomföra affärerna snabbare och få bättre betalt.

Vad gör man med företagsbilar då?

– Det fungerar precis likadant för företagsbilar. Företag har ofta ännu bättre möjligheter att finansiera ägandet under försäljningen för att få bättre betalt än vid inbyte. Det samma gäller de mer ovanliga och exklusiva bilarna som annars kan vara svåra att byta in. Vi har faktiskt många andra bilfirmor och finansbolag som vänder sig till oss för att slippa sälja svårsålda eller inbytta bilar.

Dina bästa tips och råd till andra företagare?

– Se till att teckna överenskommelser på papper. Byt erfarenheter med andra entreprenörer. Var inte rädd för att dela med dig av dina goda idéer. Bollar du dina idéer får du alltid något nytt tillbaka. Sök och ta hjälp av experter med de kunskaper du själv saknar så slipper du begå de dyraste misstagen på egen hand.

Fakta
Namn: Göran Céwe
Företag: Svenska Motorkompaniet
Bransch: Fordonshandel
Hemsida: www.smk.se

Deklarera i Visma eEkonomi

Tillsammans med ett tillval i Visma eEkonomi kan du deklarera snabbt och smidigt. Det ska inte vara så svårt. Därför är vi med dig varje steg på vägen.

Se erbjudandet