Investeringssparkonto – ett bättre sparande

Publicerad: 2014-08-12 08:35

Tänk om man kunde samla tillgångar som aktier, fonder och räntebärande papper på ett enda ställe och slippa betala skatt för vinsterna varje år? Möjligheten finns sedan 2012.

Investeringssparkonto är namnet på sparformen där man istället för skatt på vinst betalar en schablonskatt oavsett hur stora vinsterna blir.

– En av tio svenskar förstår vad det är och en av tjugo har redan öppnat ett konto, säger Claes Hemberg, sparekonom på banken Avanza, till SR Ekot.

Nackdelar och fördelar

Nackdelen med investeringssparkontot är att man får betala en schablonskatt även de år då tillgångarna minskar i värde. Men schablonbeskattningen baseras på statslåneräntan så de år börsen stiger kan det bli mycket förmånligt.

Den nuvarande schablonbeskattningen baseras på statslåneräntan (1,49 procent i november 2012) och ligger för närvarande på strax under 1 procent.

Ett investeringssparkonto schablonbeskattas med cirka 1 procent av det totala värdet.

Ett investeringssparkonto schablonbeskattas med cirka 1 procent av det totala värdet. Ett år då börsen stiger och fonderna blir mer värda kan ett investeringssarkonto vara riktigt förmånligt, men ett år då tillgångarna blir mindre värda tvingas man ändå betala skatt.

SR Ekot: Dålig koll på ny sparform »

Skatteverket om investeringssparkonto »

Text: Petter Hammarbäck