En ovanligt uppfinningsrik entreprenör

Publicerad: 2014-08-21 07:56

Enligt årets nationella entreprenörskapsrapport finns det två olika sorters entreprenörer – möjlighetsdrivna och nödvändighetsdrivna. Frågan är vilken kategori Torbjörn Bergh tillhör?

– Det blev lite större än jag tänkt mig från början. Wroomberg är en köp- och sälj-sajt för mopeder, motorcyklar och reservdelar. Vi har gjort världens största strukturerade databas med över en miljard positioner där alla mopeder och motorcyklar från 1880 ska finnas med. Målet är att ha med alla mopeder och motorcyklar som någonsin tillverkats, berättar Torbjörn Bergh som är entreprenören bakom satsningen.

Det är nu åtta år sedan Torbjörn började på projektet som både hunnit få inkubatorhjälp av Science Park och som avvisats av riskkapitalister.

Hur finansierar du det hela?

– Det är svårt att få tag i pengar till en idé så det slutade med att jag fick gå runt bland vänner och bekanta – mest MC-folk - som vet hur svårt det faktiskt är att få tag i rätt reservdel och förstod vitsen med Wroomberg.

När finansieringen väl var ordnad byggdes databasen på ett halvår. Sedan tog det ytterligare ett halvår att lägga in artiklarna med alla rådata.

Och nu är det dags för internationell lansering?

– Ja, nu är det dags för nästa finansieringsrunda. Vi har som mål att finnas i 47 länder inom 5 år och att sidan ska översättas till ett 30-tal språk. I dagsläget har vi flera olika finansiärer som är intresserade men inget är klart ännu.

För Torbjörn, som hunnit fylla 50, är Wroomberg långt ifrån hans första företag. Bara inom MC-branschen har han skaffat sig 30 års erfarenhet genom att driva flera egna verksamheter - samtidigt. Förutom egen legotillverkning och försäljning av reservdelar och tillbehör har han även hunnit ha MC-butik och sysslar även med renovering av hjul och egen tillverkning av ekrar och nav.

Vilken slags entreprenör är du?

– Jag skulle snarare kalla mig för produktutvecklare än entreprenör. Allt jag gjort är att förbättra saker. Att sälja är något nödvändigt ont för att jag ska kunna utveckla mer grejer. Jag har även uppfunnit ett eget adapternav som jag fått patenterat, men jag är även städchef och jobbar i verkstaden.

Vad är det svåraste med att vara entreprenör?
– Ekonomin, att få tag i riskkapital i ett tidigt skede så att man kan realisera nya idéer. De forna riskkapitalisterna verkar ha ersatts av säkerhetskapitalister som vill ha ett färdigt företag med kunder och produkter att investera i.

Dina bästa tips till andra

– Det finns förstås mycket jag skulle gjort bättre och annorlunda - felsatsningar och misstag som kostar pengar. Men även misstagen ger erfarenheter som gör att man kan agera bättre i framtiden. Så mitt bästa tips är att följ din dröm. Ett roligt jobb är viktigare än hög lön. Du måste även ha drivet och viljan att lära. Jag brukar säga att det där med att kunna inte är så noga. Man kan alltid ta hjälp av andra som kan, det är viljan att lära som är viktigast i längden.

Torbjörn Bergh tillverkar nav och  ekrar till alla upptänkliga hjul,  men har även tagit fram ett eget  moduluppbyggt nav där man  kan använda standardekrar och  välja var navet ska passa genom  att välja olika navfästen.

 

Torbjörn Bergh tillverkar nav och
ekrar till alla upptänkliga hjul, 
men har även tagit fram ett eget
moduluppbyggt nav där man 
kan använda standardekrar och
välja var navet ska passa genom
att välja olika navfästen. 
Foto: Petter Hammarbäck                                                        

Fakta
Namn: Torbjörn Bergh
Företag: Wroomberg AB, Wheels & Parts HB, Cross-Center AB
Bransch: Produktutvecklare
Använder: Visma Administration 2000
Hemsida: www.wroomberg.com


Text: 
Petter Hammarbäck