Lyckliga hönor ger godare påskägg

Efterfrågan på kravmärkta ägg ökar. Hos Västkustägg kontrollerar och packar man miljontals ägg, men frågan är om det räcker nu när påsken står för dörren.

Publicerad: 2014-04-17 07:53 | Uppdaterad: 2015-03-31 13:20

– Om äggen räcker till påsk? Vi har investerat i ökad kapacitet och klarar nu 1 000 ägg i minuten fram till påsk. Men vi kan ändå bara förbereda oss genom att lägga upp lager i förväg, resten är ju upp till hönorna, säger Oscar Olsson som är vd för Västkustägg och tredje generationen företagare i familjeföretaget.

Äts det mer ägg i dag?

– Ja, vi har haft en fantastisk konsumtionsökning av ägg de senaste åren, inte minst på grund av alla dieter. Men i år verkar åtgången vara extra stor. Ett hett tips är därför att inte vänta för länge med att handla äggen till påsk.

Det var Oscars farfar som drog igång äggproduktionen på gården efter en brand 1963. Sedan dess har Oscars far Terje byggt upp företaget i flera omgångar till vad det är i dag, men man är fortfarande kvar på samma gård.

– Vi har inga egna höns längre, i dagsläget jobbar vi med att kvalitetskontrollera och paketera ägg från äggproducenter i södra och mellersta Sverige.

Ekologiskt så långt det går

Västkustägg levererar normalt en miljon ägg i veckan i ekologiska förpackningar gjorda av returpapper.

Och det är inga små mängder det handlar om. Västkustägg levererar normalt en miljon ägg i veckan i ekologiska förpackningar gjorda av returpapper.

– Vi packar i första hand kravägg och ägg från frigående höns. Efterfrågan på ekologiska ägg är ofta större än tillgången, men alla våra äggproducenter är måna om sina djur och vi är övertygade om att lyckliga hönor ger godare ägg.

Hur ser er påsktradition ut?

– Den handlar bara om ägg. Vi jobbar som regel dygnet runt före påsk och just i år ser det ut att bli extra tufft då våra lager redan börjar tryta. För oss bjuder påsktraditionen snarare på lite vila efter påsk.

Om att bli vd i ett familjeföretag

– Jag är egentligen utbildad elektriker, men upptäckte att det inte var något för mig. Så jag tog lastbilskort och började köra ägg. Det ena ledde till det andra så jag fick ta över ansvaret för emballaget och har sedan växt in i verksamheten den långa vägen.

– Det är en underbar livsstil att vara företagare. Man får göra lite som man vill och jobba med det som är roligt men också vara beredd på allt. Vi är ett litet företag med sju anställda och då måste man kunna rycka in där det behövs.

Vad har varit svårast?

– För företagets del är det utmaningarna med att driva vidare ett företag med traditioner och samtidigt anpassa och utveckla företaget. Under senaste året har vi exempelvis utökat med ett nytt utelager och byggt en ny tvättanläggning. För mig personligen är det nog att jobba sig in och inte ha någon riktig utbildning. Å andra sidan finns det mycket kunskap i familjeföretaget och i mitt fall ger båda mina föräldrar, som drivit företaget före mig, ett mycket gott stöd.

Bästa företagartipset?

– Ibland är det tufft och då får man tänka på ljusa stunder och försöka ta vara på dessa. Själv tänker jag på att vi slog rekord förra veckan med hela 2,2 miljoner ägg. Så lev i nuet och börja dagen med en bra äggfrukost. Ägg innehåller alla nyttigheter man behöver utom c-vitamin. Så kombinationen ägg och juice till frukost är svårslagen.

Kort om ägg

 • I påsk beräknas vi sätta i oss 2.000 ton ägg
 • Ett medelstort ägg väger 53-63 gram
 • Unga hönor lägger mindre ägg, äldre hönor ger större ägg
 • Ägg är klimatsmart mat jämfört med andra animaliska livsmedel
 • Äggvita består av 90 % vatten och 10 % ren protein
 • Äggulan innehåller alla de näringsämnen som behövs för att bilda ett nytt liv
 • Ägg förvarade i kylskåp med den spetsiga sidan neråt håller sig färska i 2-3 månader
 • Svenska ägg är salmonellafria och kan ätas råa eller halvkokta utan risk för att bli sjuk
 • Ät inte ägg med silversked, då bildas en kemisk reaktion som gör att ägget smakar illa

Första siffran talar om hur ägget producerats:

Om du vill veta mer om äggets ursprung kan du utläsa en hel av dess märkning, tipsar Oscar Olsson som är vd på Västkustägg.

0 innebär ekologiska 
1 är frigående höns utomhus
2 är frigående höns inomhus 
3 innebär det att ägget kommer från burhöns

Därefter följer produktionsland med två bokstäver och sedan följer äggproducentens nummer och eventuellt stallnummer.

– Om du vill veta mer om äggets ursprung kan du utläsa en hel av dess märkning, tipsar  Oscar Olsson som är vd på Västkustägg. Foto: privat.

Fakta
Namn: Oscar Olsson
Företag: Västkustägg
Bransch: Livsmedel
Använder: Visma Administration 2000, Visma Lön 300
Hemsida: vastkustagg.se

Text: Petter Hammarbäck