Så får du bättre mobiltäckning

Publicerad: 2013-09-02 14:57 | Uppdaterad: 2014-09-01 13:12

Det kan vara irriterande när dålig täckning gör det svårt att ringa eller surfa med mobilen. Ibland beror det på saker utom din kontroll, men Post- och telestyrelsen har listat 11 enkla råd du kan följa för att själv förbättra situationen.

1. Kolla mobiltäckningen på internet

Kontrollera vilken täckning telebolagen har innan du väljer leverantör. Alla telebolag har täckningskartor på internet, zooma in och titta på platser där du brukar röra dig. Täckningskartorna är ofta baserade på mottagningsförhållandena utomhus.

2. Be att få testa

Täckningskartorna bygger på teoretiska modeller. Det bästa är därför om du kan prova både med den mobil och med det telebolag du har tänkt använda. Vissa telebolag erbjuder ”täckningsgaranti” eller ”prova på”-abonnemang. Om ”ditt” telebolag inte gör det, fråga ändå om du kan få prova abonnemanget i någon vecka.

3. Fråga andra

Fråga vänner, familj och grannar om hur det fungerar att använda mobilen där du kommer att röra dig. Vilket telebolag fungerar bäst för andra?

4. Utgå inte från att du får samma täckning om du byter

Om du funderar på att byta mobil eller telebolag, ta inte för givet att du automatiskt får samma täckning. Den kan bli bättre, men också sämre.

5. Välj lämplig mobil

Olika mobiler har olika bra radioegenskaper. De nya smarta mobilerna är tyvärr inte så smarta när det kommer till täckning. Fråga därför gärna om mobilens mottagning när du ska köpa ny telefon, och testa även mottagningen med dina vänners telefoner. Det kan vara stor skillnad mellan olika modeller.

6. Använd handsfree

Använd handsfree så att du kan hålla ut mobilen en bit från kroppen. Täckningen kan även försämras om du omsluter telefonen med handen eller förvarar den i fickan eller i en väska när du pratar.

7. Bättre mottagning utomhus

Det är stor skillnad på mottagningen inom- och utomhus, eftersom tjocka väggar och liknande dämpar signalen.

8. Riktantenn kan hjälpa

Om du använder mobilen på en fast plats, till exempel i sommarstugan, kan du välja en lösning med uttag för extern antenn. Då kan du ansluta en riktantenn som du sätter på taket (ser ut som en liten tv-antenn). Tyvärr blir det svårare och svårare att hitta mobiler med uttag för extern antenn i handeln.

9. Sätt mobilen nära framrutan i bilen 

I bilen blir täckningen bättre om du använder en mobilhållare monterad nära framrutan och använder handsfree. Även i bilen kan du använda extern antenn för ännu bättre mottagning.

10. Bättre mottagning på vissa platser

Har du möjlighet att förflytta dig kan du i regel hitta områden med bättre täckning i närheten. Välj höga platser och öppna områden.

11. Gör telebolagen uppmärksamma på var de har dålig täckning

Flera telebolag har goda möjligheter att rapportera in dålig täckning via appar i smarta telefoner, internet eller kundtjänst. Om många rapporterar in dålig täckning ökar möjligheten att telebolaget bygger ut sitt nät i det området.

Text: Emma Cajnerud

Källa: PTS

Läs mer på pts.se