Så snurrar hjulen under älgjakten

Publicerad: 2013-10-17 08:08 | Uppdaterad: 2013-10-29 05:17

Det märks kanske inte så mycket utåt i företagssverige att älgjakten pågår. Men bakom kulisserna har mängder av företagare planerat arbetet efter jakten och gett sig ut i skogen.

W-Tools vd, Per-Anders Säll Andersson, driver till vardags familjeföretaget i Alvesta där man tillverkar formverktyg för plastindustrin. 80 procent av alla korkar och kapsyler som används till livsmedels och medicinförpackningar i Sverige görs med W-Tools formar. Men denna vecka får de 14 medarbetarna sköta företaget på egen hand. Per-Anders sitter på pass.

Hur fixar du jobbet denna vecka?

– Jag har delegerat arbetsuppgifter och ansvar till mina medarbetare. De fixar detta själva, men skulle det vara något finns jag tillgänglig via telefon. Jag jobbar även några timmar på eftermiddagen efter jakten. Det var faktiskt svårare att komma ifrån och jaga förr när vi var färre, berättar Per-Anders Säll Andersson genom jaktradion.

Vad säger dina kunder om att du är iväg?

– Vi har uteslutande svenska kunder och de har mycket stor förståelse för detta. Faktum är att flera av dem också jagar älg och få räknar ens med att det ska finnas någon att få tag på i dessa älgjakts tider.

Vad är det med jakten som tilltalar så?

– Det handlar dels om naturupplevelser, men ska man vara ärlig är det nog snarare spänningen och gemenskapen i jaktlaget. För mig är det lite som semester att få komma ut och sitta på pass i skogen. Man sitter några timmar och mediterar, laddar batterierna och kommer sedan tillbaka till jobbet som en mer harmonisk människa. Sedan gör vi ju en insats för att hålla älgstammen i schack vilket både gynnar skogsägare och minskar viltolyckorna i trafiken. För köttets skull hade det definitivt varit billigare att köpa det i affären, men det är ändå något visst att sätta tänderna i söndagssteken som man själv varit med och skjutit.

Skylten varnar för älg

 Om älg och älgjakt

  • Älgen är världens största hjortdjur och kan nå en mankhöjd på upp till 230 cm. Stora älgtjurar kan väga upp till 700 kg.
  • I Sverige sker cirka 45.000 viltolyckor varje år varav cirka 6.000 är älgolyckor.
  • Av Sveriges 300.000 jägare jagar 270.000 älg. Det skjuts cirka 80.000 älgar i Sverige varje år.


Per-Anders Säll Andersson

Fakta
Namn: Per-Anders Säll Andersson
Företag: W-Tools AB
Bransch: Tillverkningsindustrin
Hemsida: wtools.se


Text: 
Petter Hammarbäck