Från Napoleon till sopplunch

Publicerad: 2013-10-03 08:06 | Uppdaterad: 2013-10-29 05:14

Jodå, Napoleon åt verkligen bakelsen som bär hans namn. Men att bakelsen uppfanns av grundaren till Broqvist Konditori i Växjö är kanske mindre känt?

– Det var farfars far som gjorde sitt gesällbrev nere i Österrike och uppfann bakelsen där. Han tog den sedan med sig hit till Sverige och grundade Broqvist Konditori 1876, berättar Christina Broqvist som är en av de fyra systrar som driver konditoriet i dag, fem generationer senare.

De fyra systrarna har delat upp jobbet mellan sig - Susanne och Elisabet sköter serveringen medan Ingela och Christina jobbar i bageriet och konditoriet. Christina sköter även bokföring och fakturering medan Susanne sköter lönerna, Ingela marknadsföringen och Elisabet dagskassan.

Broqvist Konditori i Växjö

Vad har ändrats mest under konditoriets historia?

– Hela fikakulturen har ändrats. Det var mycket finare att fika förr, man gick på konditori för att fira. Fika är viktigt idag med, men det har inte samma innebörd. Dels har trender ändrats med take away-kaffe och mindre kakor, dels har det blivit mer säsongsbetonat med julkakor, påskmarsipan och jordgubbstårtor på sommaren. Det är viktigt att hänga med och utvecklas - att ha ett mål så man inte fastnar i det gamla.

Vad har varit svårast att anpassa sig till?

– Det kommer mycket nyheter via mat- och bakprogram på tv som många är intresserande av. Men när det väl kommer till kritan köper kunderna hellre en princesstårta. Då har vi lyckats bättre med vår uteservering och med våra luncher som vi började med för att hitta nya kundkretsar. Det gäller att hitta sina egna vägar till framgång.

Hur fungerar det att jobba ihop som syskon?

– Vi systrar brukar skoja om att vi är fyra chefrar och ingen att basa över. Fast nästa generation kan få det värre. Vi har inga bröder, men vi har alla två pojkar var. Vi hoppas förstås att någon eller några av sjätte generationens söner vill ta över, men kanske inte alla.

Och på fredag  är det kanelbullens dag, berättar Christina  och Elisabet Broqvist som är två av fyra systrar  som driver konditoriet.

 
– Oktober är bröstmånad med rosa
marsipanbakelser till förmån för 
bröstcancerforskningen. Och på fredag 
är det kanelbullens dag, berättar Christina 
och Elisabet Broqvist som är två av fyra systrar 
som driver konditoriet. Foto: Petter Hammarbäck.                                                    

Fakta
Namn: Christina Broqvist
Företag: Broqvist Konditori AB
Bransch: Konditori
Hemsida: www.broqvistkonditori.se


Text: 
Petter Hammarbäck