ISE hjälper innan det blir polissak

Publicerad: 2013-11-15 14:24

Niclas Franklin är polisen som startade utredningsföretag. Det var när Niclas höll på med en utredning om försäkringsbedrägeri som han insåg vilket stort glapp det fanns mellan myndigheter och företag.

I många fall av interna brott är misstankarna för vaga för att det ska vara ett polisiärt ärende, men samtidigt för starka för att inte leda till åtgärder. Det var detta som fick Niclas att ta steget.

– Jag har alltid gillat tanken på att vara min egen, och när jag såg denna möjlighet att hjälpa till som konsult startade jag ISE AB. Det var 2004. I dag är vi sex heltidsanställda som hjälper allt från stora industrikoncerner till små familjeägda handelsföretag med säkerhet, berättar Niclas Franklin, som är vd och grundare av företaget.

Vad är det för problem ni hjälper andra företag med?

– Ofta är det misstankar om att personal begår bedrägerier eller stjäl från företaget. Men det kan även röra företagsspionage eller trakasserier. Man kan säga att vi kommer in där polisens resurser inte räcker till eller på ett så tidigt stadium att vi förebygger brott. Vi jobbar även förebyggande med till exempel utbildningar och riskanalyser.

Ni har också en rådgivande tjänst kallad IncidentSupporten. Vad är det för något?

– Det är en jourtjänst som handlar om akuta råd och direkt hjälp vid hot och våld på arbetsplatser. Vi har exempelvis flera fastighetsbolag vars fastighetsskötare kan vara utsatta. Och då kan vi gå in och hjälpa till med att bedöma om det ska polisanmälas eller göras tillfälliga förstärkningar av personens skydd.

Jag antar att sekretessen är viktig för er och era kunder, så hur marknadsför ni er?

– Ja, det vi sysslar med är ganska ovanligt i Sverige. Samtidigt handlar det extremt mycket om förtroenden. Mycket av vår marknadsföring sker därför via affärsnätverk och nätverk inom säkerhet.

Vilka är dina bästa säkerhetstips till företagare och företag?

– Fundera på vem du anställer även ur säkerhetssynpunkt. Titta inte bara på kompetens utan syna även referenserna. Gör även en ekonomisk koll och kontrollera så att personerna inte är straffade för brott. Därmed inte sagt att man inte ska anställa en sådan person, men man bör känna till det och veta hur man ska hantera det i så fall.

– Se även över rutiner på arbetsplatsen. Det är lätt att köpa lås och larm, men svårare att ha rutiner för hur man ska hantera nycklar och system när anställda slutar. Se till så att inte före detta anställda har fortsatt tillgång till lokaler och inloggningar, det kan ställa till stor skada för företaget.

Niclas Franklin var tidigare en polis  som ville vara sin egen och startade  utredningsföretaget ISE AB.

 


Niclas Franklin var tidigare en polis
som ville vara sin egen och startade
utredningsföretaget ISE AB. 
Foto: privat                                                                                                              


Fakta
Namn: Niclas Franklin
Företag: Investigation Services Europe AB
Bransch: Säkerhet
Hemsida: www.ise.nu


Text: 
Petter Hammarbäck