Jannes jordgubbar kan få kassatvång

Publicerad: 2013-03-14 08:07 | Uppdaterad: 2013-03-14 16:38

Företag med försäljning på gator och torg kan bli tvungna att skaffa kassaregister. En god tanke som kan slå fel, tror fruktsäljaren Janne Ericsson.

Ska torg- och marknadshandlare verkligen slippa undan kassatvång? Diskussionen har pågått under flera år, men den här gången verkar regeringen ha bestämt sig för att ta bort undantaget. Detta efter att Skatteverket pekat på svårigheterna att kontrollera torghandlare utan kassaregister.

Fruktsäljaren Janne Ericsson i Tomelilla driver Frukt Värden och är en av de småföretagare som skulle beröras om ett kassatvång blev verklighet. Han tycker att tanken bakom lagändringen är god, men oroar sig över konsekvenserna för både småföretagandet och stadslivet.

– Det är så klart jättepositivt att marknaden saneras från oseriösa företagare. Men jag kan samtidigt förstå oron bland småföretagare som står på torg, gata eller utanför affär och inte har stor omsättning. För dem är ett kassaregister på tiotusentals kronor en dyr investering, som säkert kan få flera att fundera "nej, nu är det kanske dags att jag sadlar om eller lägger ner".

– Om vi gör det för krångligt eller dyrt att sälja på torg, kommer många av dessa platser att se tråkigare och ödsligare ut. Torghandeln är så otroligt viktig för att vi ska fortsätta ha levande städer.

Hur skulle du påverkas av ett kassatvång?

– Mitt företag har två verksamheter: Vi levererar fruktkorgar till företag och säljer jordgubbar utanför sex olika affärer på Österlen. Det skulle innebära att vi får köpa in sex kassaregister, en investering på minst 60.000 kronor. I dag sköter vi alla kontanter i en kassalåda. Kortbetalning är inte att tänka på, det skulle aldrig vara lönsamt för oss.

– Jag har varit egenföretagare hela mitt liv. Det är ett sätt att leva och någonting jag vill fortsätta att göra. Tanken bakom förslaget om kassatvång är säkert god, men om jag fick välja så skulle jag helst slippa det.

Folk kan fortfarande betala med kontanter, berättar Janne  Ericsson, trots att bankerna skär ner på sedelhanteringen  och allt fler konsumenter väljer bankkortet som betalmedel.

 

 

 

 

Folk kan fortfarande betala med kontanter, berättar Janne
Ericsson, trots att bankerna skär ner på sedelhanteringen
och allt fler konsumenter väljer bankkortet som betalmedel.
En kortlösning blir alldeles för dyr för Jannes småskaliga
försäljning. 
Foto: Privat                       

Fakta
Namn: Janne Ericsson
Företag: Frukt Värden
Bransch: Fruktförsäljning

Text: Alexander Rehnborg