Framgång byggd på en randig gris

Publicerad: 2013-03-07 07:55

Gränna är för många synonymt med polkagrisar. Och den rödvita sötsaken är verkligen viktig för orten. Grenna Polkagriskokeri är ett av många småföretag som byggt sin framgång på traditionen.

Linnea von Hofsten är marknadsansvarig på företaget som funnits med länge i polkagrisbranschen och firar 25-årsjubileum nästa år.

Vad betyder polkagrisen för Gränna?

– Den betyder förstås oerhört mycket. Polkagristillverkning och försäljning lockar turister och skapar många arbetstillfällen, vilket är ovanligt på en liten ort. Det finns nästan 20 företag i Gränna som sysslar med polkagrisar, det är vi och tre till som har verksamhet året om. På Grenna Polkagriskokeri är vi tio anställda, men under sommaren tar vi in ytterligare 20-30 säsongsanställda.

Originalet klipps upp i lagom längder.
Originalet klipps upp i lagom längder.
Foton: Grenna Polkagriskokeri

Med så många aktörer inom samma nisch på samma ställe - hur sticker ni ut i konkurrensen?

– Vi är bäst såklart. Dels är vi ett av få kokerier som har tillverkning med visning året om. Och dels kan vi stoltsera med att vi bakar Originalet, det lockar kunderna. Originalet är en klassisk polkagrisstång som vår vd Calle tog fram inför vårt 10-årsjubileum. Han gjorde en historisk djupdykning för att få fram ett recept som låg så nära Amalia Erikssons ursprungs-polkagris från 1859 som möjligt. Den är sedan dess vår största succé.

Hur ska en riktigt bra polkagris se ut och smaka?

– Vi producerar ju mängder av olika sorters karameller, kolor och annat gott. Men när jag pratar om polkagrisar är det uteslutande den rödvitrandiga med smak av pepparmynta jag syftar på. Den ska vara lagom seg och jag föredrar den i stångformatet, även om karamell-, klubb- och hjärtvarianterna också smakar bra.

På sommaren när turisterna flockas i Gränna är det riktig  högsäsong i polkagrisbranschen.

 
På sommaren när turisterna flockas i Gränna är det riktig
högsäsong i polkagrisbranschen. Grenna Polkagriskokeri
växer då från 10 till cirka 40 anställda berättar Linnea von
Hofsten, marknadsansvarig på företaget.                                                          

Fakta
Namn: Linnea von Hofsten
Företag: Grenna Polkagriskokeri
Bransch: Polkagrisbranschen
Hemsida: www.polkagris.com

Text: Filip Lendahls