Erics brädor rider på nya surfvågen

Publicerad: 2013-07-04 09:42 | Uppdaterad: 2013-07-05 14:57

Surfvågen har kommit till Sverige. Eric Asmussen, delägare i Tablas, som tillverkar svenska surf- och kitebrädor, tipsar om hur du kommer igång med surfandet i sommar.

Surfvågorna i Sverige är kanske inte de bästa, men intresset för surfing fortsätter att växa. Det märker Eric Asmussen av, delägare i företaget Tablas, svensk tillverkare av surf- och kitebrädor. Eric är kanske mest känd som vd bakom reseföretaget Xtravel, som erbjuder skid-, surf- och andra former av äventyrsresor.

Hur ser marknaden ut för surfing och kitesurfing i Sverige?

– Det finns en del vågsurfing längs de svenska kusterna, men självklart är vi begränsade här av våra mindre hav. Många svenskar väljer i stället att åka till varmare platser på surfsemester, som mitt andra företag Xtravel anordnar över hela världen. När det gäller kitesurfing så är möjligheterna större här uppe i norr, där det ofta blåser och suget är något större efter kitebrädor.

Om jag är sugen på att börja surfa, hur kommer jag bäst igång?

– Är det kitesurfing du vill testa på kan du enkelt åka på en av Xtravels resor, till exempel till Fuerteventura, eller ta en helgkurs här hemma i Sverige hos en av alla bra kiteskolor som ligger längs med våra kuster. Men är det vågsurfing som lockar är det nog både bäst och trevligast om du bokar en surfresa med Xtravel. För 3.500 kronor i veckan får du boende, lektioner, frukost och all utrustning i ett varmare klimat med bättre förutsättningar för nybörjare.

– Surfing är väldigt krävande för en ovan nybörjare, så börja med att träna dig i hyfsad form. Vid bokning av en surfresa erbjuder vi en månads träning på WorldClass och ett tillhörande träningsprogram. Du får också erbjudanden från bland annat Tablas, så att du får möjligheten att äga din egen surfbräda.

Eric Asmussen är en inbiten  skidåkare, men tar sig också  gärna an survågorna.

 

Eric Asmussen är en inbiten
skidåkare, 
men tar sig också
gärna an survågorna.
Foto: Privat                                                                                             

Fakta
Namn: Eric Asmussen
Företag: Tablas, Xtravel
Bransch: Surfing/kitesurfing/resor
Hemsidawww.tablas.se,www.xtravel.se

Text: Alexander Rehnborg