Sophie jobbar för säkrare trafik

Publicerad: 2013-01-17 08:16 | Uppdaterad: 2013-01-17 13:37

Dålig sikt, halt underlag och höga hastigheter var troligtvis några orsaker till tisdagens trafikolycka där omkring 100 bilar var inblandade. På Stora Holm Trafiksäkerhetsplats arbetar man dagligen med att öka trafiksäkerheten.

Att ha koll på bilens köregenskaper kan vara det som räddar dig den dagen du hamnar i en risksituation i trafiken. Sophie Carrick på Stora Holm Trafikövningsplats i Göteborg vet hur man ska agera.

Vad är bra att öva på för att kunna hantera en krissituation?

– Förutom halkkörning, som är den vanligaste utbildningen våra kunder frågar efter, är det också bra att testa sin bils köregenskaper på torrt underlag. Det är också en erfarenhet att ha känt på hur det är att sitta i en voltad personbil eller lastbil. Det är först då som man inser att det där med säkerhetsbälte det vill man gärna ha på sig. Och i en lastbil är det ett långt fall.

– Vi visar också hur säkerhetsbältet ska sitta. Många spänner det över bylsiga, tjocka jackor eller tröjor. Det ska man inte göra. Bältet ska sitta mot höften och vara åtdraget.

På halkbanan får eleven öva på att väja för hinder.
På halkbanan får eleven öva på att väja för hinder.

Hur jobbar ni med trafiksäkerhet?

– Våra utbildningar vänder sig till många olika yrkeskategorier och privatpersoner. Vi har en rad obligatoriska utbildningar men även fortbildning.

– Om du som företag kommer till oss kan vi exempelvis utbilda i halkkörning, manövrering och mörkerkörning. Det beror lite på vilka behov företaget har.

– Som privatperson kan man också komma hit. Då får man utbildning i aktiv körning. Där ingår bland annat halkkörning samt bromsning och väjning på torrt underlag. Men vi rekommenderar att man använder sin egen bil. Det beror främst på att man ska känna till hur just den bilen man dagligen kör reagerar i olika situationer. Självklart kan man även använda någon av våra bilar.

Vad är viktigt att tänka på under vintersäsongen?

– Det är att inse sina egna begränsningar - och bilens. Det blir en mycket längre bromssträcka om du så bara ökar farten med fem kilometer i timmen.

– Sänk farten, håll ordentligt avstånd till bilen framför dig, var utvilad och använd bra däck. Köp minst två men helst fyra däck på en gång. De bästa däcken ska sitta bak.

– Det är också bra att en gång om året komma till en trafikövningsplats och övningsköra.

Trafikövningsplats Stora Holm sett från ovan.
Trafikövningsplats Stora Holm sett från ovan.

Om utbildningarna

Riskutbildning för personbil och MC. 
Dessa är obligatoriska i körkortsutbildningen. En riskutbildning handlar bland annat om riskfyllda beteenden och körning under särskilda förhållanden.

Fortbildning för tung trafik. 
Alla yrkesförare av buss och lastbil måste ha ett yrkeskompetensbevis (YKB). Stora Holm håller YKB-fortbildningar för lastbil och buss. Yrkes-kompetensbeviset utfärdas när fem fortbildningsdagar på sammanlagt 35 tim är gjorda.

Övrig fortbildning. 
Bland annat förarbevis för terränghjuling. Utbildningen ska till exempel ge goda kunskaper i hantering av last och köregenskaper på väg och i terräng.

Sophie Carrick
Sophie Carrick 

Fakta
Namn: Sophie Carrick
Företag: Stora Holm Trafikövningsplats AB
Bransch: Förarutbildning
Webbplats: www.storaholm.se

Text: Therese Palm