"Egenföretagandet är ett sätt att leva"

Publicerad: 2013-01-24 08:08 | Uppdaterad: 2013-01-24 09:09

I dessa tuffa ekonomiska tider får många människor rådet att göra slag i saken och starta eget. Men passar verkligen alla för att driva företag? Inte riktigt, tycker den skånska multiföretagaren André Ohlsson, som drivit flera olika företag i 35 år.

Hej André, vilka företag driver du i dag?

– Jag har fyra företag: Broköp, ett handelshus där vi säljer lite olika varor och tjänster, Bröderna Ohlssons Grönsaker, där vi bedriver grönsaksodling, Brocom, som erbjuder bed and breakfast, och André & Roberth Fastighet, som äger en del fastigheter.

Varför blev du företagare?

– Jag var 17 år när jag startade mitt första företag. Mina föräldrar var båda egenföretagare inom jordbrukssektorn. Jag kände att det var något för mig och utbildade mig till lantmästare, men sedan kom jag ju att driva företag inom helt andra branscher.

Entreprenörer är ofta i media i dag och många vill bli företagare. Passar alla för att bli företagare?

– Egenföretagandet är ett sätt att leva. Du måste vara beredd på att ägna en stor del av din tid till företaget, kunna lite av varje, ha en känsla för ekonomi och vara väldigt duktig inom det arbetsområde du ska tjäna pengar på. Om du tvekar på någonting av detta tror jag du ska tänka till två gånger innan du bestämmer dig för att bli företagare.

Om det är så tufft för många egenföretagare som du säger, varför väljer man då att starta eget?

– Jag tror vissa personer är gjorda för att vara företagare. Man vill påverka och ifrågasätta saker och ting. Jag skulle antagligen vara en plåga som anställd, för jag skulle ständigt lägga mig i allting och fråga "varför gör ni så här?". Jag är nog också en stor fighter och är alltid beredd att strida för förändring. Företagande handlar i grunden om frihet under eget ansvar. Passar den livsstilen dig, då kan företagande kanske också vara något för dig.

Sverige behöver massor av fler småföretag, men man bör tänka  sig för och vara medveten om förutsättningarna innan man ger  sig in i livet som företagare, menar André Ohlsson.Sverige behöver massor av fler småföretag, men man bör tänka 
sig för och vara medveten om förutsättningarna innan man ger 
sig in i livet som företagare, menar André Ohlsson.
Foto: Privat                                                                                                                       

Fakta
Namn: André Ohlsson
Företag: Broköp, Bröderna Ohlssons Grönsaker, Brocom, André & Robert fastighet
Bransch: Detaljhandel, grönsaksodling, bed and breakfast, fastigheter