Marias jobb berikas av företagande

Publicerad: 2013-02-21 08:05 | Uppdaterad: 2013-02-21 10:07

Allt fler inser fördelarna med att driva eget vid sidan av anställning. Maria Henell är lärare i näthandel och administration. Hennes undervisning berikas av hennes erfarenheter som företagare.

I år får över 20.000 gymnasieelever möjligheten att driva ett UF-företag. Maria Henell undervisar UF-elever i näthandel och administration på Kungsmadskolan i Växjö. Hon ser stora fördelar med att vara egenföretagare vid sidan av sitt läraryrke.

Vad driver du för typ av företag?

– Sommaren 2011 drog jag igång firman Maria Henell Design, där jag egentligen har tre olika verksamheter. Jag säljer hälso- och skönhetsprodukter och egentillverkade smycken på nätet. Jag erbjuder även tjänster för digital marknadsföring och bygger hemsidor.

– Idén till företaget fick jag faktiskt från mina UF-elever. De tillverkade smycken och sålde på nätet, och jag ställde mig frågan varför jag själv inte provade på att göra likadant. Jag hade själv tillverkat smycken under en längre tid och kände att företagande kunde hjälpa mig få utlopp för min kreativitet.

På vilket sätt berikas din undervisning av ditt företagande?

– Jag brukar sätta mig ner med varje elevgrupp och berätta om mina egna erfarenheter som företagare.  Jag kan ge dem goda tips på hur man gör en snygg och säljande hemsida. Det handlar framför allt om att man som besökare direkt ska kunna förstå företagets erbjudande. Kundens behov ska vara i centrum; ren och enhetlig design, tydliga betalningsvillkor och en navigering som är logisk för besökaren.

– Jag har en bred erfarenhet att förmedla till eleverna och det ger dem både kunskap och trygghet i sitt lärande. Jag försöker samtidigt få dem att verkligen våga leka och experimentera med sitt företag. Det är nu de kan njuta av allt det positiva med företagande, sedan blir det betydligt jobbigare när de upptäcker momsen, skrattar Maria.

Maria använder sociala medier i undervisningen för att eleverna  ska förstå värdet av marknadsföring på internet. Samtidigt betonar  hon att med sociala medier följer ett ansvar – elever måste till  exempel tänka till vilka typer av bilder de publicerar på Facebook.

 

Maria använder sociala medier i undervisningen för att eleverna 
ska förstå värdet av marknadsföring på internet. Samtidigt betonar 
hon att med sociala medier följer ett ansvar – elever måste till 
exempel tänka till vilka typer av bilder de publicerar på Facebook. 
Foto: Boo Gunnarson                                                                                               

Fakta
Namn: Maria Henell
Företag: Maria Henell Design
Bransch:Smycken/skönhetsprodukter/marknadsföring

Fakta: UF
Ung Företagsamhet, UF, är en ideell, partipolitiskt obunden förening som samverkar med skolan för att införa företagsamhet i det svenska utbildningssystemet. Ung Företagsamhet ger unga möjligheten att utveckla sin kreativitet och sitt entreprenörskap genom att driva ett UF-företag under ett läsår.

Text: Alexander Rehnborg