Hon blev Årets uppfinnarkvinna 2013

Publicerad: 2013-12-04 08:45 | Uppdaterad: 2013-12-05 12:52

Linda Krondahl utsågs på måndagen till Årets uppfinnarkvinna 2013. Hon tog hem priset med sin uppfinning HiLight, en bärbar solcellsdriven lampa med laddningsfunktion för mobiltelefoner.

För fem år sedan sade Linda Krondahl upp sig från sitt konsultarbete för att satsa helhjärtat på en idé hon fått under en skärgårdsvistelse. Tanken var att hitta en lösning för belysning och mobilladdning ute i naturen. Idén grodde och växte under några år i två olika företagsinkubatorer till en kommersiell miljöteknisk produkt - det som skulle bli HiLight.

En förebild för unga kvinnor och män
"Hon får utmärkelsen för att hon med sin innovation tar ett stort socialt ansvar som kombinerar hållbart företagande med höjd livskvalitet för de människor runt jorden som saknar elektricitet. Linda är en förebild för unga kvinnor och män, för hon tog steget och gjorde något av sin idé och sin dröm", skriver Svenska Uppfinnareföreningen bland annat på sin webbplats.

Åttonde kvinna att vinna
Linda Krondahl är den åttonde kvinnan som får utmärkelsen från Svenska Uppfinnareföreningen. Förutom äran får hon även ett stipendium på 25.000 kronor samt programvaror från Visma Spcs till ett värde av 10.000 kronor.

Utmärkelsen och stipendiet till Årets uppfinnarkvinna har delats ut av Svenska Uppfinnareföreningen sedan 2006.

Fakta om Linda Krondahl

Yrke: Uppfinnare, småföretagare och konsult
Företag: HiNation
Länk: www.hination.com
Utbildning: Civilingenjör, kemi med inriktning Technology Management
Bor: Stockholm
Familj: Sambo
Ålder: 37
Framtid: Satsar på tillväxtmarknader i Indien och Afrika och att utveckla en ny version tillsammans med humanitär organisation
Önskan: Jag önskar att alla 18-åringar i Sverige fick en enskild firma i födelsedagspresent av svenska staten.

Källa: Svenska Uppfinnareföreningen

Linda Krondahl

– Jag önskar att alla 18-åringar i Sverige fick en enskild firma i födelsedagspresent av svenska staten, säger årets uppfinnarkvinna 2013 Linda Krondahl.

 

 

 

 

 

 

Uppfinningen HiLight

Uppfinningen HiLight är en solcellsprodukt som ger stark belysning och mobilladdning med 100 procent solenergi i upp till 20 timmar per laddning.