Hej företagare – Tidigt med redovisningsbyrån online

Publicerad: 2013-12-12 08:39 | Uppdaterad: 2013-12-16 08:05

Ekonomikontoret On-Line är en redovisningsbyrå som samarbetade online långt innan det fanns webbaserade ekonomiprogram. Det har gett dem unika erfarenheter kring samarbetet.

– Fagergrens Redovisningsbyrå AB startades av vår far 1962, men när jag och min broder Stefan och syster Maggie tog över, var far klok nog att bilda tre bolag för oss att ta över med varsin del av redovisningsbyråverksamheten, berättar Sören Fagergren som driver Ekonomikontoret On-Line.

– Då kunde vi både samarbeta och driva eget och utvecklas åt vart sitt håll. Det var så det blev On-Line, vi ville bygga en byråkedja med fler samarbeten på distans med hjälp av terminalserver-lösningar för att nå och köra fast installerade ekonomiprogram online. Sedan kom webbaserade ekonomiprogram och underlättade samarbetet ytterligare.

– Vår erfarenhet är att samarbete online kan vara optimalt för vissa, men långt ifrån för alla. Det finns en del svårigheter, till exempel det här med hur man hanterar ett nekat rot- eller rut-avdrag.

Vad är svårigheten med rot- och rutavdrag?
– När Skatteverket nekar ett rot- eller rutavdrag måste man göra en rättelse där fakturan krediteras och en ny faktura ställs ut. Och detta när kunden redan betalat sin del av fakturan vilket försätter företagaren i en lite jobbig sits. De webbaserade programmen är bra på många sätt, men ger ibland lite väl stora möjligheter till kreativa lösningar när man ska rätta till fel.

– Dessa egenhändigt korrigerade avdrag kan bli ganska dyrbara att spåra och rätta till i efterhand. Därför råder vi våra hantverkare och städföretag som jobbar med rot- och rutavdrag att använda Visma Webbfakturering. Då kan de själva kreditera och bocka av inbetalningar så löser vi resten med bokföringen.

Hur skulle det ultimata ekonomiprogrammet vara för dig och dina kunder?
– Jag tror inte det finns. Olika typer av företag och samarbeten kräver olika lösningar. Men Vismas webbaserade internettjänster som Webbfakturering, Stämpla och Reseräkning, med dess kopplingar till befintliga program, är ju genialt där även gamla kunder kan dra fördel av möjligheterna utan att behöva lämna sin välbekanta och väl fungerande miljö.

Vad är ditt bästa tips till andra företagare så här före jul?
– Bokför så gott du kan fram till årsskiftet. Få byråer kommer att hinna göra klart boksluten redan i januari, men för de företag som omsätter under en miljon kronor, redovisar momsen årsvis och inte gör affärer med andra EU-länder har regeringen ändrat senaste inlämningsdagen av årsmomsen till senast den 12 maj 2014 om de lämnar via e-tjänsten.

Sören Fagergren

 


Sören Fagergren på Ekonomikontoret
On-Line jobbade med onlinesamarbeten
långt innan det fanns webbaserade program. 
Foto: privat                                                                                                                       

Fakta
Namn: Sören Fagergren
Företag: Ekonomikontoret On-line
Bransch: redovisningsbyrå
Hemsida: www.ekonomikontoretonline.se

Vad är terminalserver?

Terminalserver är en tidig teknik för samarbete där alla program kan köras från vilken internetansluten dator som helst i och med att datorn endast agerar mottagare av skärmbild och sändare av tangentbordskommandon.

Se mer om terminalserver här »

Mer om samarbete i Vismas internettjänster »

Text: Petter Hammarbäck