Kalle blev entreprenör som 16-åring

Publicerad: 2013-08-22 08:12 | Uppdaterad: 2013-09-12 14:15

Vad gjorde du när du var 16 år? Kalle Ekstrand startade webbföretag i pojkrummet hos sina föräldrar och blev entreprenör i en tid då webben fortfarande var i sin linda.

Kalle Ekstrand från småländska Anderstorp var bara 16 år när han startade företag och började bygga hemsidor. Den första kunden blev hans far, också företagare, som ville ha en hemsida för att nå fler kunder. Året var 1996 och internet var ännu ett relativt nytt fenomen i Sverige. I dag har Kalles företag två kontor och sju anställda.

Vad sporrade dig till att starta eget som tonåring?

– Min far fick många nya internationella kunder till sitt företag tack vare hemsidan jag byggde. Efter det spreds ryktet om mina kunskaper och jag bestämde mig att starta företag hemma i pojkrummet. Det var så klart extra spännande att starta eget i en bransch som på den tiden var helt ny.

Finns det fördelar med att starta eget som ung?

– Ja, jag tror man som ung är mindre färgad av omvärlden och vågar att prova på nya idéer. När du blir äldre kanske du har fast jobb, familj, huslån och annat som gör det svårare att ta risker. Som 16-åring hade jag en ganska trygg företagsstart. Mina utgifter och risker var små, jag bodde hemma hos föräldrarna, var helt ny i en expanderande bransch och hade modet att starta eget.

Kalle Ekstrands företag har i dag sju anställda,  men hoppas snart på att bli åtta.
Kalle Ekstrands företag har i dag sju anställda,
men hoppas snart på att bli åtta. 
Foto: Privat

Fakta
Namn: Kalle Ekstrand
Företag: Toxic Interactive Solutions AB
Bransch: Webbtjänster, webblösningar
Hemsidawww.toxic.se

Text: Alexander Rehnborg