Henryk startade egen glassfabrik

Publicerad: 2013-08-01 08:15 | Uppdaterad: 2013-08-02 14:56

Sverige är ett glassälskande land. Vi konsumerar nästan 100 miljoner liter glass årligen och många nya lokala glassfabriker har startats runt om i landet på senare år. Henryk Nouvel tillhör dem som satsat småskaligt och byggt upp ett starkt varumärke.

Henryk Nouvel startade Rättviks Glass för drygt tio år sedan. Kvalitet och naturliga råvaror blev tidigt viktiga ledord. Glassen är gjord på riktig mjölk och grädde, utan tillsatser.

Första sommaren, 2002, såldes glassen endast i den egna kiosken på torget i Rättvik. Men ryktet spreds och i dag säljs den av över 80 återförsäljare, främst i Dalarna, men även i Stockholm.

Hur kom du in på glass?

– Egentligen var det bara ett infall, jag har en bakgrund i restaurangbranschen, men ville testa något nytt, något annorlunda. Jag hade ätit bra glass utomlands och saknade en motsvarighet här hemma.

Hur var det att nå ut till kunderna med ett nytt litet glassmärke?

– Jag trodde det skulle vara jättelätt, bara tillverka och sälja, men nej, riktigt så var det inte. Vi hade visserligen god hjälp av boomen kring småskaligt och närproducerat som vuxit sig stark vid 00-talets början. Men det tog runt fem år innan vi hade testat oss fram till en produkt vi var riktigt nöjda med och slog igenom på lite bredare front.

Det har varit en varm sommar hittills. Hur ser affärerna ut?

– Det går bra. I juni ökade vi produktionen med 70 procent jämfört med i fjol. Vi gör mellan 100-600 liter glass om dagen beroende på hur efterfrågan från våra återförsäljare ser ut. Blir det för varmt väder så avstannar faktiskt glassförsäljningen, då köper folk något att dricka i stället. Jag tror gränsen går ungefär vid 23 grader.

Vanilj, choklad och jordgubb är ju klassiker, men har du någon mer otippad smak?

– Just nu säljer vi 41 olika smaker, men vi skräddarsyr också egna smaker exempelvis för restauranger som gör större beställningar. Vid ett tillfälle fick vi en sådan beställning på kräftspadsglass. En udda smak, inget jag kan rekommendera.


Foto: Privat

Fakta
Namn: Henryk Nouvel
Företag: Rättviks Glass
Bransch: Glasstillverkning
Hemsida: www.ratttviksglass.se