Direkt från medeltiden

Publicerad: 2013-08-08 08:20 | Uppdaterad: 2013-08-09 10:09

Från hajdykare till specialist på köttätande blommor och medeltida vapen. Dick Oskarsson har många strängar på sin lyra. Visma Infoline tar i dag småföretagartempen på medeltidsveckan i Visby, ett event som i år firar trettio år.

Dick Oskarsson, som driver företaget Nidingbane Brutala blommor, hade fullt upp med att hjälpa kunder när vi gjorde visit i hans tält på medeltidsmarknaden. Till just denna marknad hade han valt att inte ta med sig sina stora köttätande växter. I stället låg fokus på rustningar, historiska vapen och läderhantverk.

Gamla svärd

Vad tillverkar ditt företag?

 – Hela riddarrustningar och delar till dem, läderdetaljer, horn, historiska vapen från år 0 till 1700-talet och historiska bruksvaror som bestick och tallrikar. Men jag säljer även stora köttätande växter, till exempel några som är bra för getingallergiker. Växterna lockar till sig getingar genom att glöda självlysande på dagen, vilket vi människor inte ser.

Gamla kastruller

Hur kom det sig att du började inom den här branschen?

– Det är en krokig väg. Jag jobbade som godsmottagare men blev av med jobbet när företaget drog in på personal. Efter det blev jag hajdykare i en dokusåpa i Västindien men jag har också, som ende dykaren i världen, dykt efter Lochness-odjuret i Skottland. Jag hade både köttätande växter och läderhantverk som hobby och med tiden blev jag ganska duktig på mina hobbies. Både tv och tidningar uppmärksammade mitt arbete med växter vilket gjorde att jag sålde mer. Jag började också att träna kamp med svärd. Efter åtta år tänkte jag att varför inte sälja vapnen också.Vem köper dina produkter?

– Allt från privatpersoner till museer och tv-produktioner. Det kan vara så att en arkeolog har hittat något som de vill göra en replika på till ett museeum och då ringer de till mig. Det är väldigt roligt. Jag har tystnadsplikt för det kan vara så att det är något som ingen annan sett tidigare. Och jag tillverkar i princip allt, från en spik till en kanon. Kan jag inte göra det själv tar jag hjälp av en av mina många kontakter. Men jag gör ingenting som är elektroniskt.

Vad betyder Medeltidsveckan för dig?

– Marknaden här i Visby under Medeltidsveckan är den största medeltidsmarknaden i Sverige och det är väldigt roligt att vara här. Många kommer hit och köper sina första saker som kläder, horn, någon kniv. Kunderna reser i tiden helt enkelt. Jag har ofantligt roligt när jag jobbar och det känns som om jag har semester hela tiden. Det är ett sätt att leva. Jag längtar inte hem på samma sätt som många andra kanske gör. Det här tältet är ju på sätt och vis mitt hem.

Dick Oskarsson lever sin dröm - och det som  småföretagare. "Jag har ofantligt roligt när  jag jobbar och det känns som om jag har  semester hela tiden. Det är ett sätt att leva."Dick Oskarsson lever sin dröm - och det som 
småföretagare. "Jag har ofantligt roligt när 
jag jobbar och det känns som om jag har 
semester hela tiden. Det är ett sätt att leva."                                                    

Fakta
Namn: Dick Oskarsson
Företag: Nidingbane Brutala blommor 
Hemsida: www.nidingbane.se och www.brutalablommor.se

Text och foto: Therese Palm