Uppsägning blev nystart för Vivian

Publicerad: 2013-04-25 08:00 | Uppdaterad: 2013-04-29 10:27

Vivian Asplund i Umeå hade länge drömt om att få starta eget. Efter 28 år som anställd vid Sveriges Lantbruksuniversitet blev hon en dag uppsagd. Det blev startskottet till Vivians resa som egenföretagare.

Vivian Asplund hade jobbat på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i 28 år, när universitetet en dag bestämde sig för att lägga ner den kommersiella verksamheten på laboratoriet. Vivian blev uppsagd och såg ett gyllene tillfälle att äntligen förverkliga sin dröm att bli företagare.

I dag driver hon Bränslelaboratoriet Umeå AB tillsammans med en anställd och utför ackrediterade analyser av till exempel svavel och klor, och fasta bränslen som torv och flis. Vivian fick hjälp från flera håll för att starta upp sitt företag.

– Efter att ha blivit uppsagd fick jag både företagsråd och finansiellt stöd från Trygghetsstiftelsen för att komma igång med min verksamhet. Jag blev erbjuden att köpa utrustning från laboratoriet där jag tidigare arbetade. Umeås Nyföretagarcentrum, Almi och Uminova Innovation gav mig också stöd och värdefull rådgivning.

Finns det fördelar med att starta företag som avknoppning från universitet?

– Absolut! 28 år som anställd på SLU har ju varit en enda lång utbildning och förberedelse för mig att kunna bli egen företagare. Jag har hela tiden jobbat sida vid sida med forskare och det har jag lärt mig otroligt mycket på. Och det har gått bra för oss – 2008 utsågs jag till årets nyföretagare av Almi Företagspartner Nord Umeå!

Det är skönt att få styra sin egen vardag, tycker  företagaren Vivian Asplund.
Det är skönt att få styra sin egen vardag, tycker
företagaren Vivian Asplund. 
Foto: Privat

Fakta
Namn: Vivian Asplund
Företag: Bränslelaboratoriet Umeå AB
Bransch: Laboratorieanalys
Hemsida:www.branslelaboratoriet.se

Text: Alexander Rehnborg