Med dalahästen i blodet

Publicerad: 2012-09-06 07:41 | Uppdaterad: 2014-10-23 14:06

I 90 år har familjeföretaget Grannas tillverkat dalahästar enligt gamla traditioner. Försäljningen har dock utvecklats desto mer och i dag är det svårt att hinna tillverka allt som säljs.

Förr fanns det ganska många tillverkare av dalahästar i byarna runt Mora. I dag är Grannas ett av fyra företag som finns kvar i Sverige. Det gamla hantverket med täljare och målerskor är fortfarande kvar, men i dag säljs hantverken uteslutande via nya kanaler.

Hur går försäljningen?

– Mycket bra tack. Vi säljer allt vi tillverkar varje år och har ofta lite kö på leveranserna. Vi har dels besökande turister som köper en del men säljer det mesta via återförsäljare och i vår webbutik. I webbutiken, som nu omsätter över en miljon av totalt 17 miljoner, har även våra kurbitsmålade trätofflor blivit jättepopulära, berättar Christina Liljegren som jobbar med företagskunder och export på företaget.

Hur mycket hantverk är det att tillverka en dalahäst?

– Vi sågar ämnena till våra 50 täljare som sitter hemma och arbetar på ackord. När de kommer tillbaka grundmålas de här hos oss, torkar och går vidare till våra 10 målerskor som handmålar kurbitsmönstren. Därför är våra dalahästar faktiskt dubbelt unika. Vi kan nämligen spåra både den som täljt en viss dalahäst och den målat den. Nej, det finns inget dolt serienummer, vi känner igen täljaren på hästens ansikte och målerskan på detaljerna och penseldragen.

Exporterar ni dalahästar?

– Ja, faktum är att så mycket som 15-20 procent av vår försäljning går på export. Förr var USA den dominerande exportmarknaden, men nu är det i Asien och framförallt i Japan som vi har våra största enskilda återförsäljare. Röd häst betyder nämligen stor tur i Asien, och nu har både Kina och Sydkorea upptäckt Dalahästen.

Christina Liljegren bakom Grannas  främsta produkt. Grannas är Sveriges  största tillverkare av Dalahästar.

 


Christina Liljegren bakom Grannas
främsta produkt. Grannas är Sveriges
största tillverkare av Dalahästar. 
Foto: privat                                                                                              

Fakta
Namn: Christina Liljegren
Företag: Grannas
Bransch: Dalahästar
Hemsida: www.grannas.com