Årets Barista kan sitt kaffe

Publicerad: 2012-09-27 08:06 | Uppdaterad: 2014-10-23 14:01

Intresset för kaffe och kulturen kring den svarta drycken har vuxit starkt de senaste tio åren. Men det är skillnad på kaffe och kaffe. Sveriges godaste kopp kaffe får du serverad på Kabinbaren i Åre av Per Nordell, årets Barista 2012.

Per driver tillsammans med sin fru Eva företaget Åre kafferosteri med kaffebar i den välkända turistorten och eget rosteri i hemmet dryga milen därifrån. I våras tävlade han för första gången i svenska espressomästerskapet, Barista cup, och bärgade direkt titeln Årets Barista 2012.

Hur tävlar man i kaffe?

– I just den här tävlingsformen ska man på 15 minuter servera fyra domare var sin espresso, cappuccino och en espressobaserad signaturdrink efter eget recept. Smak, utförande och presentation vägs samman i bedömningen. Min största styrka är nog förståelsen för hur jag på bästa sätt plockar fram smakerna i kaffet.

Eva Gefvert Nordell ansvarar för rostningen. Kaffet från  Åre kafferosteri är internationellt prisbelönt och säljs både  via webben och av ett tjugotal återförsäljare.Eva Gefvert Nordell ansvarar för rostningen. Kaffet från
Åre kafferosteri är internationellt prisbelönt och säljs både
via webben och av ett tjugotal återförsäljare.                                        

 

Vad utmärker ert kaffe från Åre kafferosteri?

– Framförallt kvalitet. I motsats till de stora kaffeföretagen som satsar på kvantitet och lågt pris riktar vi in oss på att producera riktigt bra kaffe. Allt vårt kaffe är specialkaffe som är hållbart odlat och spårbart till farm eller kooperativ. Vi ser dessutom till att ständigt fortbilda oss och tillämpa våra nya kunskaper både i rosteriet och i kaffebaren.

Hur ska jag som lekman få till en riktigt bra kopp kaffe?

– Du behöver ingen avancerad espressomaskin, den enkla hemligheten är färskt kaffe och rätt temperatur. Mal bönorna själv och brygg sedan kaffet direkt. Den optimala temperaturen ligger mellan 94-96 grader och för det krävs en bryggare med en effekt på cirka 1200-1300 watt.

Per Nordell blev utsedd till Årets Barista 2012  och placerade sig sedan på 11:e plats vid VM.
Per Nordell blev utsedd till Årets Barista 2012 
och placerade sig sedan på 11:e plats vid VM.

Fakta
Namn: Per Nordell
Företag: Åre kafferosteri
Bransch: Kaffebranschen
Hemsida: www.arekafferosteri.se