Företagare i stället för arbetslös

Publicerad: 2012-11-15 07:28 | Uppdaterad: 2012-11-15 08:10

Det är tuffa tider i Sverige. Varselvågen drabbar många. Men när Mona Bergvall blev arbetslös bestämde hon sig för att starta upp sitt företag Bergvall Text & Bild igen – ett val hon knappast ångrar i dag.

Mona Bergvall har alltid varit full av idéer. 1998, när hon jobbade som ekonomiassistent, startade hon upp en egen firma vid sidan om anställningen. Den första affärsidén gick ut på att sälja importerade barnklänningar, men verksamheten utvecklades efter hand till försäljning av presentartiklar, fotoalbum, smycken och uppdatering av hemsidor.

2004 blev Mona arbetslös och upplevde det som mycket svårt att hitta ett nytt arbete. Det var också då som Mona bestämde sig för att våga satsa fullt ut på sitt företag.

Vad var det egentligen som sporrade dig till att ta steget?

– Just då framstod företagandet som en intressant möjlighet för mig. Jag hade sökt arbete väldigt länge utan framgång och sa till sist till mig själv: "Ska jag gå här och inte jobba, då kan jag lika gärna starta upp firman igen". I början blev det småjobb i firman vid sidan om temporära bemanningsanställningar.

Har du några tips till arbetslösa som funderar på att starta eget?

– Börja med att gå en kurs i "starta eget", till exempel en av de kurser som Arbetsförmedlingen erbjuder. En nystartarcoach kan ge dig feedback på om din affärsidé verkligen håller. Som arbetslös kan det också finnas chans att söka ett starta eget-bidrag. Det är inte jättestort, så utveckla din verksamhet i långsam takt och försök att göra så mycket som möjligt själv i företaget för att spara pengar. Det är så klart alltid en fördel om du är ekonomiskt kunnig.

Nuförtiden jobbar Mona mest med att  underhålla och uppdatera kunders webbplatser.
Nuförtiden jobbar Mona mest med att
underhålla och uppdatera kunders webbplatser.
Foto: Privat

Fakta
Namn: Mona Bergvall
Företag: Bergvall Text & Bild
Bransch: Presentartiklar, media