Eget företag lockade efter pensionen

Publicerad: 2012-03-08 07:58 | Uppdaterad: 2014-10-23 16:49

Intresset för att starta eget efter pensionen är stort. I fjol registrerade sig mer än 2.000 personer över 65 år som enskilda näringsidkare. En av dem var redovisningskonsulten Sven-Olof Runåsen i Boliden.

För många är 65-årsstrecket synonymt med pensionering, nedtrappning och en avslutning på arbetslivet. För Sven-Olof Runåsen blev det tvärtom en möjlighet att börja jobba igen.

I 55-årsåldern blev Sven-Olof sjuk och kunde inte jobba heltid längre. Möjligheten till deltidsarbete kombinerat med sjukpension fanns där, men det ville inte Försäkringskassan tillåta. Han fick beskedet: "Antingen jobbar du heltid eller sjukpensionerar du dig till 100 procent."

Men nu är situationen annorlunda. Vad har hänt?

– I och med att jag fyllde 65 år, och fick rätt till vanlig pension så att säga, fanns det inte längre några hinder för att jobba deltid utan att bli av med pensionen. Då bestämde jag mig snabbt för att starta eget och i fjol drog jag igång Runåsens Redovisningsbyrå.

Vad tror du det är som gör att så många pensionärer startar företag?

– För min del handlar det om att jag mår bäst av att ha mycket att göra, men jag vill samtidigt styra min egen tid. Den ekonomiska biten spelar också in till viss del.

Hur länge tänker du fortsätta jobba?

– Målet är att i alla fall köra fram till jag fyller 70 år. Orkar jag det får vi se sen.

Sven-Olof Runåsen
Sven-Olof Runåsen. Foto: Privat

Fakta
Namn: Sven-Olof Runåsen
Företag: Runåsens Redovisningsbyrå
Bransch: Redovisning