Turism året om i norra Sverige

Publicerad: 2012-05-31 07:32 | Uppdaterad: 2014-10-23 16:24

När högsommarvärmen äntrar södra Sverige är det fortfarande tidig vår i de norra delarna. På Camp Ripan i Kiruna håller man precis på att avsluta vintersäsongen.

– Vi hade avslutning med skidåkning i helgen, berättar Frida Lind-Oja som driver en åretruntöppen hotellanläggning i Kiruna.

Camp Ripan är öppen året runt med 350 gästbäddar och bygger sin verksamhet på närheten till aktiviteter. En timme bort ligger fjällen med Kungsleden och Abisko nationalpark.

Vad har ni mer för aktiviteter?

– I sommar kompletterar vi världens nordligaste tempererade utomhusbad med en ny vattenrutschkana och en ny badveranda. Vi erbjuder även besök i den samiska kulturen, forsränning på Torne älv, hundspann med vagn och ridning på islandshästar. Sedan har vi stadsguidningen, hela Kiruna ska ju flyttas.

Enligt Tillväxtverket omsätter turistnäringen 90 miljarder kronor årligen. Vilka turister når upp till er i de mest norra delarna av Sverige?

– Vintertid kommer de flesta från Japan, Tyskland och England. Under sommaren är majoriteten norrmän, svenskar och tyskar. Sommarsäsongen börjar vid midsommar och håller på fram till mitten av augusti. I slutet av aug kommer fjällvandrarna och i mitten på november börjar vintersäsongen. Men om snön kommer tidigt har vi ganska mycket skidåkare här redan i oktober.

Turism året om i norra Sverige

 

 

Frida Lind-Oja, här på snöskoter, driver
hotellanläggningen Camp Ripan med
mängder av aktiviteter. Foto: Fredrik Ludvigsson.                                                  

Fakta
Namn: Frida Lind-Oja
Företag: Camp Ripan
Bransch: Turism
Hemsida: www.campripan.se