Många fördelar med familjeföretag

Publicerad: 2012-06-28 07:06 | Uppdaterad: 2014-10-23 15:14

Korta beslutsvägar, tajt sammanhållning och bra stöd. Fördelarna gör det både roligt och lukrativt att driva familjeföretag, tycker Hanna Kämmlein, som tillsammans med sin syster driver företaget Laminato i Karlsborg.

Hanna Kämmlein var 27 år och hennes mamma 55 år när de kände att det var dags att sadla om i arbetslivet och prova på något helt nytt. De träffade en grossist som efterfrågade ett speciellt isoleringsmaterial, vilket blev startskottet till familjeföretaget Laminato med fem anställda, som tillverkar returemballage.

Hur kom det sig att du och din mamma startade upp tillsammans?

– Vi kände båda att vi var i rätt fas i livet för att starta upp ett företag och testa på nya saker. Det var 14 år sedan, för två år sedan gick mamma i pension. Både hon och pappa fortsätter att vara en bra stöttepelare för mig i mitt företagande. I dag driver jag företaget vidare tillsammans med min syster Maria Svensson.

Vad är fördelarna och nackdelarna med att driva familjeföretag?

– Fördelarna är att vi har korta beslutsvägar, en stark sammanhållning och bra hjälp ifall man skulle behöva stöd. Det negativa är väl att det kan bli lite för mycket jobbprat när familjen träffas på kalas och liknande. Fördelarna överväger helt klart nackdelarna, men det är viktigt att man håller sams och inte lägger sig i för mycket vad den andre gör. Man bör dela upp arbetsuppgifterna mellan sig och lita på varandras förmågor.

Företagssystrarna Hanna Kämmlein (längst fram)  och Maria Svensson har industrifastighet på en  sjötomt. Härligt, så här års, tycker Hanna.
Företagssystrarna Hanna Kämmlein (längst fram)
och Maria Svensson har industrifastighet på en
sjötomt. Härligt, så här års, tycker Hanna.

Foto: Privat

Fakta
Namn: Hanna Kämmlein
Företag: Laminato
Bransch: Emballage
Hemsida: www.laminato.se