De var först i Skandinavien med avancerad laserstans

Publicerad: 2012-06-14 07:36 | Uppdaterad: 2014-10-23 15:19

På Stewes Servicefirma i Dångebo AB utanför småländska Konga går laserstansen varm. Det är resultatet av ett förutseende företag som vågade satsa stort i ett tidigt skede.

Som småföretagare tar man alltid stora risker när man investerar i ny och dyr utrustning. Just ett sådant risktagande gjorde att Stewes Servicefirma blev först i Skandinavien med sin avancerade laserstans Trumpf Trumatic 7000.

Vad är så speciellt med er laserstans?

– Att den är kombibearbetande och kan göra flera olika moment. När man ska bearbeta plåt kan man antingen laserskära eller stansa. Att stansa är billigare, men vissa moment måste laserskäras. Detta kräver vanligtvis två olika maskiner. Med vår laserstans kan vi utföra all plåtbearbetning i en och samma maskin, förklarar Britt Johansson, administrationsansvarig på företaget.

Vad har ni tillverkat med er laserstans?

– Vi legotillverkar allt i tunnplåt på upp till 8 mm, från transformatorstationer till tekniska plåtkonstruktioner, i små som stora serier. Men vi tillverkar även unika konstruktioner, till exempel plåtdetaljerna till en 2 meter hög julstjärna som designats av Marita Ygdevik. Kombibearbetningen innebär även att man kan göra nya saker som tidigare krävde andra material eller tillverkningsmetoder. 

Hur ser konkurrensmarknaden ut för er?

– Numera finns två likadana laserstansar i Sverige. Det vet vi, för de var här hos oss och tittade tillsammans med tillverkaren Trumpf, som använder oss som referenskund. Men vi är knappast konkurrenter, marknaden för det här är större än så, tillägger Britt, som är delägare i företaget tillsammans med grundaren Steve Engberg.

Britt Johansson är administrationsansvarig och  delägare i Stewes Servicefirma AB.
Britt Johansson är administrationsansvarig och
delägare i Stewes Servicefirma AB. Foto: privat.

Fakta
Namn: Britt Johansson
Företag: Stewes Servicefirma AB
Bransch: Legotillverkning med specialmaskiner
Hemsida: www.stewesservice.se