El är kärnan i verksamheten

Publicerad: 2012-02-23 08:07 | Uppdaterad: 2014-10-23 18:34

När Sverige delades in i olika elprisområden blev resultatet att södra Sverige fick dyrare elpriser. Möt Malmqvist El i sydöstskånska Hammenhög och hur den dyra elen påverkar deras verksamhet.

Österlen är känt för sina vingårdar, naturstråk och konstnärsvillor. Men här, vid riksväg 9 mellan Ystad och Simrishamn, håller också Malmqvist El till sedan 1999. För fem år sedan flyttade de in i Hammenhögs gamla sparbankslokaler, och anställde elektriker och butiksbiträde. Vi ringde upp ägaren Lars-Inge Malmqvist för att fråga hur deras verksamhet har påverkats av elpriserna.

Hur tänker ni kring de höjda elpriserna i Sydsverige?

– Det missgynnar ju företag som använder mycket el i sin tillverkning och i vanliga affärer blir det dyrare att driva verksamheten. Men jag tror inte att vi har påverkats av prishöjningarna. Däremot ser vi att allt fler av våra kunder köper led-lampor. Det tycker vi ju är kul, nu när äldre lampor plockas bort ur sortimentet.

Elbiten är inte det enda benet i er verksamhet. Kan du berätta mer om hur ni breddat er på senare år?

– På nedre våningen driver vi vår elaffär, men vi har ju också en stor andra våning. När vi köpte lokalerna kom mina barn med förslaget att starta ett gym. "Vadå, det går väl inte här", sa jag, men efter en marknadsundersökning fick vi in över 500 namnunderskrifter, bara från kunder som besökte vår butik. I dag hyr vi ut våningen till en annan företagare som driver gym. All rörelse kring gymmet har gett vår butik ny och oväntad uppmärksamhet.

Lars-Inge och Marianne Malmqvist är glada att de inte tillhör en större elkedja.  Nu kan de istället sälja mer unika produkter utöver ordinarie sortiment, vilket  uppskattas av deras kunder.
Lars-Inge och Marianne Malmqvist är glada att de inte tillhör en större elkedja.
Nu kan de istället sälja mer unika produkter utöver ordinarie sortiment, vilket
uppskattas av deras kunder. 
Foto: Malmqvist El AB

Fakta
Namn: Lars-Inge Malmqvist
Företag: Malmqvist El
Bransch: Elhandel/Elarbete
Hemsida: malmqvistel.se »