Julgranen räddar vintern

Publicerad: 2012-12-06 08:21

För att som småföretagare kunna konkurrera med stora kedjor gäller det att både nischa sig och bredda verksamheten på samma gång. Det tar Ingrid Therp-Perico som driver Trädgårdshandel i Limhamn fasta på.

– För att kunderna ska komma till mig måste min verksamhet vara så mycket bättre än de större handelsträdgårdarnas. Därför väljer jag att göra precis tvärtom. När de satsar på storskalighet och allt vad det innebär, satsar jag i stället på högutbildad personal, närodlade produkter och fler kringtjänster.

Vad är det för kringtjänster?

– Vi säljer inte bara växter, utan ritar även trädgårdar. Vi anlägger, planterar och ger råd på plats. För att sticka ut måste vi ha en tydlig profil och en del i det är att vårt engagemang och personliga framtoning får lysa igenom.

Julskyltning

Nu när vintern slagit till på allvar är det väl riktig lågsäsong i trädgårdsbranschen, hur tacklar ni det?

– Ja, där gäller det att våga bredda sig och ha fler ben att stå på. Sedan ett par år tillbaka säljer vi julgranar och jularrangemang för att förlänga säsongen. Det är jättekul, vår butik byter helt skepnad. Men även här gör vi det på vårt vis med en tydlig profil. När större aktörer importerar stora partier granar från exempelvis Tyskland tar vi i stället närodlade, nyhuggna granar 20 minuter från butiken.

Vilka förhoppningar har du på årets julhandel?

– Hittills har det gått spikrakt uppåt och jag förväntar mig försäljningsrekord även i år. Målsättningen är att julruschen ska stå för tio procent av årsomsättningen, men vi är inte riktigt där än.

Ingrid Therp-Perico förlänger  trädgårdssäsongen med julgranar
Ingrid Therp-Perico förlänger
trädgårdssäsongen med julgranar

Fakta
Namn: Ingrid Therp-Perico
Företag: Trädgårdshandel i Limhamn
Bransch: Trädgårdsbranschen
Hemsida: www.tradgardshandel.se

Text: Filip Lendahls