Åsa är Sveriges tomtemor

Publicerad: 2012-12-20 08:01 | Uppdaterad: 2012-12-20 08:36

Mystisk. Folkskygg. Tröstande. Vem kan låta bli att förälska sig i Åsa Götanders folkkära tomtar och vättar? Möt småföretagaren som blev Sveriges egen tomtemor.

Under skoltidens slöjdlektioner var småländska Åsa Götander ingen stjärnstudent. Långt senare upptäckte hon däremot en talang och ett intresse för att tova och karda ull. När Åsa flyttade ut på landet började hon göra små ulltomtar, som snart blev så populära att småföretaget Åsas Tomtebod växte fram.

Hur kom dina tomtar att se ut som de gör i dag, med nerdragen luva och rikligt skägg?

– Jag ville från början skapa en tomte som var motsatsen till 90-talets amerikaniserade tomtar. De var ofta väldigt guldiga och glittriga. Min tanke var då att skala ner tomten så mycket som möjligt, men ändå behålla tomtens ande. Den svenska hustomten är ju av tradition väldigt skygg, så jag tyckte det var lite skoj och passande att dra ner luvan över ögonen på ulltomten.

Tomtar

Varför fascineras vi än i dag av tomtar och vättar?

– Om man tittar ut i världen i dag så präglas människors liv av teknik och trender. Man tvingas ständigt hänga med i utvecklingen. Jag tror att vi människor samtidigt också behöver lugn och trygghet. Under lågkonjunkturer brukar vi sälja väldigt bra med tomtar. Jag tror att många människor någonstans vill trösta sig med våra trygga och mytiska varelser i oroliga tider.

Man ser ju dina tomtar nästan överallt på marknader och i affärer. Men är alla verkligen dina?

– Nej, tyvärr är det inte så. Jag har mönsterskyddat mina produkter och äger upphovsrätten för tomtarnas design. I dag görs det jättemycket kopior på mina produkter, som alltså säljs olagligt. Dessvärre är det svårt för mig att stoppa mycket av den försäljningen, den är så omfattande.

Tomte

Fakta: Vättar
Ursprungstomten i Sverige bär inte röda kläder och hjälper inte snälla barn. Vätten, en sorts hustomte som man förr i tiden trodde levde under jorden, var en gråklädd varelse som ansågs tjuvaktig och kunde ställa till med stora problem på gården. Om man däremot satte ut gåvor och mat till vätten kunde den bringa stor lycka till livet på gården.

Källa: Wikipedia
Foton: Åsas Tomtebod

Åsa Götanders tomteverkstad med tio anställda  producerar ungefär 70.000 tomtar varje år. De  är så populära och omtyckta att de för länge  sedan har letat sig ut i världen. 40 procent av  tomtarna går på export till länder som Norge,  Danmark, Tyskland, USA och Japan.

 Åsa Götanders tomteverkstad med tio anställda 
producerar ungefär 70.000 tomtar varje år. De 
är så populära och omtyckta att de för länge 
sedan har letat sig ut i världen. 40 procent av 
tomtarna går på export till länder som Norge, 
Danmark, Tyskland, USA och Japan.                             

Fakta
Namn: Åsa Götander
Företag: Åsas Tomtebod
Bransch: Tomteverkstad
Hemsida: www.tomtebod.se

Text: Alexander Rehnborg